open-navfaktor-logo
search
Rođeni hit sezone
Velež ruši rekorde s igračima iz Prve lige FBiH: Koju formulu koristi Feđa Dudić?
Fudbalski klub Velež oborio je klupski rekord star 38 godina.
10.05.2021. u 12:01
get url
text

Rođeni su remijem u mostarskom derbiju protiv Zrinjskog Pod Bijelim brijegom (1:1) uspjeli niz bez poraza produžiti na 16 utakmica.

Velež se bori za Evropu i realne su šanse da na kraju sezone cilj ispuni. Tim Feđe Dudića igra borbeno i požrtvovano, u većini slučajeva i lijepo za oko, na momente evropski. Uspjeh Veleža veći je ako u obzir uzmemo činjenicu da trener i stručni štab ne raspolažu velikim brojem igrača. Zbog toga u ekipi postoje fudbaleri koji su spremni igrati na svakoj poziciji.

Ključ dobrih Veležovih rezultata mogla bi biti i činjenica da je tim dugo na okupu. Većina fudbalera iz udarne jedanaestorke nastupala je za Velež i u Prvoj ligi Federacije. Ekipa se izuzetno dobro poznaje i diše jednim plućima. Za dobru atmosferu pored Dudića i njegovih saradnika zaslužan je i menadžment tima, koji, kako se može čuti, finansijske obaveze prema igračima redovno izmiruje, što je rijetkost u domaćem fudbalu.

Navijači su uvijek 12. igrač, što potvrđuje kupovina donatorskih ulaznica u pandemijskoj godini kada ne mogu na tribine.

A koje igrače ove sezone koristi trener Dudić?

Samir Zeljković je član Rođenih od 2018. godine. Došao je u Mostar iz Igmana iz Konjica, a jednu sezonu je s Veležom nastupao u Prvoj ligi FBiH. Igrama u dresu Rođenih skrenuo je pažnju bivšeg selektora BiH Dušana Bajevića.

Denis Zvonić skoro cijelu karijeru proveo je u Veležu. Kratko je od 2015. do 2016. godine nosio dres Zvijezde Gradačac. Iskusni stoper oko ruke nosi kapitensku traku.

I Fernando Dario Ferreyra nosio je dres Rođenih u drugom rangu bh. fudbala. Došao je 2018. godine iz drugog tima Boce Juniors. Igrao je 21 meč ove sezone.

Mehmed Ćosić produkt je Slobodine škole fudbala. Na Tušnju nikada nije dobio šansu, u Mostaru je od 2017. godine. Bio je član Rođenih u Prvoj ligi FBiH, u Premijer ligi je standardan na poziciji desnog beka.

Član Veleža u sezoni povratka u Premijer ligu bio je i Melvin Osmić, U klub je stigao iz Modriče.

Tu je i Obren Cvijanović, napadač koji se nedavno našao na spisku Ivayla Peteva i debitovao za selekciju BiH. On je s 11 golova najbolji strijelac Veleža ove sezone. Na debitantskom nastupu za Zmajeve se povrijedio, zbog čega je propustio neke važne mečeve Veleža u posljednje vrijeme. U klub je došao 2018. godine iz Zvijezde Gradačac.

Važni kotačići Veleža u nižem rangu, a isti slučaj je i danas su Haris Ovčina, Edo Vehabović, Brandao, Seid Behram, koji ima mnogo problema s povredama.

Okosnica tima iz Prve lige FBiH nadograđena je veznjacima izuzetne fudbalske inteligencije kao što su Samir Radovac, nekada velika nada Sarajeva i Omar Pršeš, "dijete" Slobode. Na njihovim dolascima insistirao je trener Feđa Dudić.

Velež Premijer ligu nastavlja u srijedu utakmicom protiv Željezničara, jedinom ekipom kojoj nisu nanijeli poraz ove sezone.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.