Velika policijska akcija u USK: Zbog organiziranog prosjačenja privedeno 19 osoba

Objavljeno: 06.12.17 u 16:39 Autor: E. F.

U velikoj policijskoj akciji koja je na području USK provedena s ciljem suzbijanja organiziranog prosjačenja uhapšeno je 19 osoba.

Privođenje osumnjičenih tokom akcije FOTO: RTV USK
Privođenje osumnjičenih tokom akcije FOTO: RTV USK

Akcija je provedena naročito s ciljem sprječavanja organiziranog iskorištavanja djece i maloljetnika u cilju sticanja materijalnih vrijednosti.

- Istovremeno su izvršeni pretresi na četiri lokacije, a organizatori koji inače dolaze sa prostora Živinica, Teočaka i nekih drugih općina, u Bihaću su iznajmljivali kuće i organizovali prosjačenje - kazala nam je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

U akciji je na djelu zatečeno i osam maloljetnika, od čega troje male djece. Njih su već preuzeli radnici Centra za socijalni rad te im je pronađen alternativni smještaj.

Od 19 privedenih, dvije osobe zadržane su u prostorijama policije zbog sumnje da su počinile krivično djelo trgovina ljudima i zapuštanje i zlostavljanje djece ili maloljetnika, dok su ostale puštene na slobodu. Većini će biti uručeni prekršajni nalozi, dok se organizatorima na teret stavljaju navedena krivična djela.

Ovom akcijom su obuhvaćeni i vlasnici kuća koji su iznajmljivali objekte za stanovanje u vrlo nehumanim i nehigijenskim uvjetima, osobama koje se bave prosjačenjem, a rad sa njima preuzeli su inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Jedan od objekata je zapečaćen, dok je vlasniku jednog od objekata Kantonalna uprava za inspekcijske poslove uručila prekršajni nalog.