open-navfaktor-logo
search
Hitna pomoć Sarajevo
Veliki broj građana sa stomačnim tegobama, najviše djece sa gastroenterokolitisom
Povećan broj građana Kantona Sarajevo sa stomačnim tegobama potražio je ovih dana zdravstvenu uslugu u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS, kazao nam je dr. Mirsad Hošić, specijalista urgentne medicine. Dodaje da je najviše djece sa ovim tegobama.
07.04.2022. u 13:32
get url
text

- Najveći pritisak je na ambulantu u kojoj se pregledaju djeca do 14 godina, a dolaze sa tegobama gastroenterokolitisa, proljeva i febrilnih stanja. Najčešći simptomi su povraćanje, proljev i povišena temperatura. Rekao bi da su djeca specifični pacijenti. Oni jako brzo prenose viruse, pa su iz toga razloga tokom prethodnih mjeseci, zbog koronavirusa, jedno vrijeme bili zatvoreni vrtići i škole. Naravno, ništa neuobičajno, s obzirom na prijelaze iz jednog godišnjeg doba u drugo. Mi to očekujemo s proljeća, tokom jeseni i zime - dodaje Hošić.

Kao terapiju savjetuje da se naročito povede računa o ličnoj i higijeni prostora u kojem se boravi.

- Vrlo je važno često prati ruke, što će smanjiti mogućnost prijenosa virusa. U ovakvim slučajevima treba povesti računa i o hidrataciji organizma. U apotekama postoje preparati za to, koji će, uz čajnu dijetu, organizmu vratiti izgubljenu tečnost. Terapija je simptomatska, jer najčešće virusna oboljenja nemaju specifičnu terapiju, ona je suportivna, simptomatska. Naravno, u slučaju da se proljev i povraćanje produže na više od tri, četiri dana i pojave simptomi dehidratacije organizma (povećana žeđ, suha usta, pospanost, smanjeno znojenje, smanjeno uriniranje, urin intenzivnije žute boje od normalne, glavobolja, suha koža, moguća blaga vrtoglavica) važno je odmah potražiti savjet ljekara - navodi Hošić.

Osim pacijenata sa stomačnim tegobama, pomoć ljekara u Hitnoj pomoći ovih dana traže i građani zbog hipertenzivnih stanja i hronične respiratorne bolesti.

Hošić kaže kako su aktuelne i respiratorne infekcije, poput akutnog bronhitisa, ali i alergija na polen.

- Ako uzmemo u obzir prethodne mjesece, broj pacijenata u posljednje vrijeme drastično je smanjen. Mi smo sva svoja sredstva i ljudski potencijal bili usmjerili u borbu protiv koronavirusa. Trenutno smo da tako kažem, na starim postavkama, a to znači da smo se vratili našim standardnim procedurama u radu sa pacijentima, tako da sada noću imami nešto više od stotinu pacijenata. Tokom pogoršane epidemiološke situacije to naravno, nije bilo tako - rekao je Hošić.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.