- Naravno, ne mislim da je gospodin Murphy moj profesor, kojem moram polagati ispit i koji određuje neke "crvene linije" za ambasadora Rusije. Ali ustvari, čini se da gospodin Murphy smatra sebe Zaratustrom, i svaki put kada američki ambasador otvori usta, biseri mudrosti padaju na nas.

Ako su moje izjave gospodinu Murphyu "duboko problematične", onda on mora tražiti izvore takve zabrinutosti u samom sebi. A ako moje izjave smatra "glupima", onda možda nema dovoljno mentalnih sposobnosti da ih procijeni?

VEZANI TEKST - Američki ambasador poručio: Rat u Ukrajini je najbolji pokazatelj da BiH mora ući u NATO

Međutim, sve je jednostavno. SAD ima svoje interese u BiH, ali Rusija također ima interese u BiH, koju smatramo historijski bliskom zemljom. Istovremeno, kategorički odbacujemo pogrešno tumačenje naše politike u BiH, ne prihvatamo činjenicu da upravo Washington zadržava ekskluzivno pravo da, češće grubo i bahato, ponekad iza kulisa, nametne svoju volju, manipulativno i agresivno prikazujući Rusiju kao "glavnu prijetnju miru".

I ne namjeravamo se osvrtati na mišljenje gospodina Murphyja u realizaciji naših interesa, prvenstveno usmjerenih na razvoj i produbljivanje obostrano korisnih i prijateljskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom - navodi se u reakciji Ambasade Rusije u BiH.