Nogometni klub Široki Brijeg uputio je u ponedjeljak demant i zahtjev za izvinjenje zbog, kako navode, netačnih navoda koje su protekle sedmice protiv tog kluba iznijeli FK Sarajevo i prenijeli pojedini mediji, čime je, kako tvrde, tom sportskom kolektivu povrijeđen ugled te mu nanesena velika šteta.

Demant je upućen na dopis FK Sarajevo, koji je o divljaštvu na Pecari (između ostalog sa tribina je pogođen fudbaler Sarajeva) obavijestio N/FSBiH, FARE NET, UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body, Ministarstvu civilnih poslova i Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH.

- Na temelju odredbi člana 8. Zakona o zaštiti od klevete Federacije BiH, zahtijevamo od FK Sarajevo da o svom trošku, a najdalje u roku od pet dana od dana prijema ovog zahtjeva, javno objavi ispravku i opoziv netačno iznesenih činjenica i navoda protiv NK Široki Brijeg, kao i da, o svom trošku, javno objavi ispriku jer je iznošenje i objavljivanje neistinitih činjenica i navoda grubo povrijeđen ugled našega sportskog kolektiva te mu nanesena velika šteta - navodi se u saopćenju NK Široki Brijeg.

Ističu kako se u dopisu FK Sarajeva spominju brojni neistiniti navodi, među ostalim, i oni o tome kako su "svi klubovi koji nisu s predznakom hrvatski suočeni (u Širokom Brijegu) sa strahom igranja utakmica i otvorenim iskazivanjem mržnje po nacionalnom i etničkom nivou", kako je "u tamnici tvoji su vojnici" pjesma i fašistički slogan koji veliča fašističku prošlost zemlje i samim time usmjeren je protiv svih etničkih i nacionalnih grupa i bilo koga ko ima veze s Bosancima, Srbima i drugim nacionalnim grupama na našim prostorima", pa do toga da "zastava Herceg-Bosne označava da regija Hercegovine pripada Hrvatima i protiv činjenice da je to dio BiH", kao i zaključka kako je "prošlo deset godina od kada je naš navijač ubijen baš iz razloga iskazivanja mržnje i diskriminacije (u Širokom Brijegu)".

NK Široki Brijeg, između ostalog, navodi kako u tom klubu trenutno igraju igrači različitih vjeroispovijesti iz četiri različite države, te kako najbolji strijelac i vjerovatno igrač koji je ikada igrao za taj klub nije niti Hrvat, niti katolik, niti bijelac, što, kako navode, dovoljno govori o apsurdnosti i neistinitosti iznesenih navoda u FK Sarajevo.

Također, ističu i svježe primjere sportske atmosfere i pozdravljanja na Pecari FK Tuzla City i Voje Ubiparipa, kao i FC Kairata iz Azerbajdžana, te prijateljske utakmice s FK Velež.

Uz to, napominju kako se "ljubav i poštovanje prema nekoj državi u kojoj se nalaziš najbolje dokazuju prema ispunjavanju svojih poreznih obveza prema njoj, u čemu je NK Široki Brijeg uvjerljivo najkonsistentniji fudbalski klub u BiH".

Pritom navode kako ne postoji pjesma "U tamnici tvoji su vojnici", nego je to samo stih iz pjesme "Kletva kralja Zvonimira" koji je vladao od 1075. do 1089. i "samim tim nema nikakvog dodira s fašizmom koji je nastao oko 850 godina kasnije, niti može biti usmjerena prema Bosancima ili Srbima".

- Zastava koju FK Sarajevo u svom dopisu imenuje kao zastavu Herceg-Bosne službena je zastava Zapadnohercegovačkog kantona pa je samim time apsurdna teza da se isticanje službene zastave teritorijalne jedinice iz BiH protivi činjenici da je to BiH!? - navode u NK Široki Brijeg.

NK Široki Brijeg navodi kako je, u određenim situacijama bilo, od nekih pojedinaca, ali nipošto organizovano, povika u kojima se spominjala riječ "balije", od čega se NK Široki Brijeg ogradio i u ranijim saopćenjima za javnost, a ograđuje se i sada i osuđuje takvu vrstu uzvika, kao i bilo koji drugi vid ponašanja zbog kojeg bi se neki gledalac ili igrač osjetio povrijeđenim po osnovu vjerske ili bilo koje druge pripadnosti.

- Na kraju, NK Široki Brijeg napominje da je "vaš (FK Sarajevo) navijač poginuo izvan stadiona NK Široki Brijeg…", te da isticanje činjenice FK Sarajevo kako još nije utvrđeno ko je to učinio, "… odnosno aludiranje da isto ima ikakvu vezu s navodnom mržnjom i diskriminacijom počinjenom od NK Široki Brijeg izrazito je zlonamjerno s vaše strane i nanosi veliku štetu ugledu našeg kluba, bez ikakvog dokaza, ili pravnog osnova u tom smjeru…" - zaključuje se u saopćenju za javnost NK Široki Brijeg.