open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Verlab odgovorio Medaku: Da nismo akreditirani ne bismo ni dobili posao od FUCZ-a
Nakon što je Željko Medak kazao kako Verlab nije akreditiran za verifikaciju respiratora, iz Verlaba su reagirali saopćenjem za javnost u kojem navode da se "nevjerovatni napadi na njih nastavljaju". 
14.11.2020. u 12:07
get url
text

VEZANI TEKST - Medak: Verlab nema akreditaciju za inspekciju respiratora

- Sada je i više nego očito da smeta naš rad, te da pojedini i ne žele da se izvrši zakonska verifikacija. Međutim, pokušava se napraviti vijest iz neargumentovanih činjenica. Upravo je istina navedena na početku ovog teksta: "Institut za mjeriteljstvo BiH u skladu s Pravilnikom o imenovanim mjeriteljskim laboratorijama imenuje laboratorije koje se bave verifikacijom mjerila u području zakonske metrologije, a sve laboratorije koje se bave verifikacijom mjerila moraju biti imenovane i nadzirane za svoj opseg rada od Instituta za mjeriteljstvo BiH", kazao je za Fenu direktor Instituta za akreditiranje BiH (BATA) Željko Medak - navode iz Verlaba.

Dodaju da "gospodin Medak iz Instituta za akreditiranje BiH nije nadležan za imenovanja laboratorija koje sprovode zakonsku verifikaciju, nego Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, kako je sam rekao".

- Gospodin Medak koji rukovodi sa BATA-om na preko 20 zahtjeva za akreditaciju nije odgovorio još od 2015. godine, a dužan je bio u roku od 60 dana. Zanimljivo da kada u situacijama kada želi odgovara čak i za vikend, o čemu će biti upoznata evropska akreditacija koja daje ovlaštenja BATA-i. Na spisku imenovanih laboratorija (javno dostupan na web stranici Instituta za mjeriteljstvo BiH) se jasno vidi da je Verlab imenovan za 11 mjerila, između ostalog i za respiratore - navodi se u reagiranju.

Imenovanje Verlaba se, navode, javno može vidjeti OVDJE.

- Verlab obavlja posao zakonske verifikacije još od 2015. godine za 11 različitih medicinskih uređaja. Verlab ne bi dobio posao od Federalna Uprava Civilne Zaštite za usluge zakonske verifikacije respiratora da nije imao važeće imenovanje za ove poslove - navodi se u reagiranju Verlaba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.