open-navfaktor-logo
search
Kultni restoran
Vidikovac na Trebeviću do kraja godine, Skaka pojasnio da li će biti izdavanja pod zakup
Izgradnja kultnog restorana Vidikovac na Trebeviću trebala bi se završiti krajem ove godine.
25.07.2020. u 20:10
get url
text

- Uz revitaliziranu Žičaru, ušli smo u završnu fazu izgradnje novog objekta Vidikovac, kultnog okupljališta Sarajlija i svih koji posjete Trebević sa kojeg se pruža najljepši pogled na glavni grad Bosne i Hercegovine. Vidikovac se gradi na mjestu na kojem je i bio, ali će ovo biti multifunkcionalni objekat površine oko 1.800 kvadratnih metara – kazao je za Faktor Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Skaka ističe da gradska administracija i u ovim vanrednim okolnostima nastavlja istim tempom da radi na kapitalnim investicijama koje imaju i simbolički, ekonomski, turistički i infrastrukturalni značaj za grad Sarajevo.

{$galerijaFotografija}

- Radovi na izgradnji Vidikovca teku planiranom dinamikom, ušli smo u završnu fazu izgradnje objekta i ukoliko sve bude išlo po planu, krajem 2020. godine se očekuje otvorenje. Trenutno se izvode radovi na fasadi, fasadnoj bravariji, zaštitnoj staklenoj ogradi na ravnom krovu, finaliziraju se instalacioni radovi, nakon čega će se pristupiti vanjskom uređenju oko objekta - pojasnio je Skaka.

Izgradnjom Vidikovca grad Sarajevo će dobiti jedno od najljepših i najreprezentativnijih zdanja, a šta će sadržavati, gradonačelnik pojašnjava:

- Vidikovac će ponuditi sadržaje za sve generacije. Od restorana, dječijih igraonica, cafe bara, Vidikovca terase do mini-pozornice za održavanje koncerata, književnih večeri, izložbi. Vidikovac će nesumnjivo biti upečatljiv i prepoznatljiv po terasi na prohodnom ravnom krovu, odakle će posjetioci moći uživati u pogledu u koji stane cijelo Sarajevo - opisuje Skaka.

Izgradnja Vidikovca do sada se finansirala iz budžeta Grada Sarajeva, ali zbog posljedica koronavirusa način finansiranja se mora mijenati.

- Vidikovac je dio ciklusa investicijskih projekata čija je gradnja finansirana sredstvima budžeta Grada, odnosno novcem građana Sarajeva. Žičara i Vijećnica grade Vidikovac iz ostvarene dobiti Javnog preduzeća Sarajevo d.o.o., u sklopu kojeg djeluju. Okolnosti u kojima smo se našli zbog pandemije koronavirusa dovele su do pada prihoda u budžetu Grada. Gradska administracija je inicirala da se Grad kreditno zaduži za šta smo dobili podršku gradskih vijećnika. Smatram da je važno da nastavimo sa investicijama, osiguramo radna mjesta i posao domaćim firmama - kaže Skaka.

Pokazali smo i dokazali da je Trebevićka žičara opravdano ulaganje. Nema nikakve dileme da će tako biti i sa Vidikovcem. Radimo na tome kako bismo pronašli najbolji model upravljanja i poslovanja da bi objekat bio funkcionalan, ali prije svega ekonomski isplativ i održiv - poručuje Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Trebević - Vidikovac 24.07.2020
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.