open-navfaktor-logo
search
Ko je ovdje lud?
"Vidoviti" Ivaylo Petev polupao lončiće, rasturio Zmajeve k'o bugarsku skupštinu
Ivaylo Petev, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, ostat će upamćen kao trener pod čijom palicom je naš tim osvojio najmanje bodova u 13 dosadašnjih kvalifikacionih ciklusa.
17.11.2021. u 20:23
get url
text

Uz to, Petev je potpisnik još jednog negativnog rekorda - najmanje pobjeda u jednom ciklusu (samo jedna).

VEZANI TEKST - Strmoglavi pad: Ivaylo Petev najgori selektor u historiji BiH!

- Jesi li ti sretan zbog toga - protupitanjem je odgovorio Petev na konferenciji za novinare poslije utakmice sa Ukrajinom, nakon što je na našu konstataciju u jednom trenutku priznao da smo doživjeli rezultatski krah.

Nakon što je dobio negativan odgovor "jer je ovo moja reprezentacija i moja zemlja", uslijedilo je pomračenje uma i vidno nervozan, uz mahanje prstom, nekoliko puta ponovio je ljutitim i pomalo prijetećim tonom:

- Nisam siguran, nisam siguran, nisam siguran... Ja mogu čitati ljudima u očima!

Osim što glumi vrhunskog stručnjaka, sada se počeo predstavljati i kao vidovnjak.

A uprkos brojnim negativnim rekordima koje je nanizao za deset mjeseci, "životom je nastavio braniti" blamažu uvjeravajući javnost da je ostvaren napredak! Šta je onda nazadak, ako je ovo napredak?

VEZANI TEKST - Kraj jedne ere, imaju li Zmajevi budućnost, kako nakon Edina Džeke?

Očito da je polupao lončiće, a osim što je dobro naplatio blamiranje naše zemlje (do sada samo za plaće inkasirao najmanje 300.000 KM), po staroj narodnoj izreci Zmajeve je "rasturio k'o bugarsku skupštinu".

Ali, vratimo se na početak priče o Petevovoj avanturi na klupi Zmajeva. Odmah nakon što je "otvoren konkurs", Zvjezdan Misimović, savjetnik predsjednika Vice Zeljkovića, promovisao je Bugarina za nasljednika Duška Bajevića.

To se događalo prvih dana decembra 2020. godine, prije nego što su obavljeni bilo kakvi razgovori s bilo kojim kandidatom. I prije nego što je Izvršni odbor FSBiH 21. januara 2021. godine imenovao Peteva za novog selektora BiH.

VEZANI TEKST - Cirkus oko izbora selektora Zmajeva: Zašto Petev, kako je prekrižen Barbarez, koja je uloga Misimovića?

Šest dana nakon imenovanja Petev je predstavljen javnosti u zgradi FSBiH, a njegova slotkorječiva obećanja o "poštenju, medu i mlijeku" ostala su samo mrtvo slovo na papiru.

- Znam šta radim, dozvolite mi da radim i rezultati neka budu mjerilo. Ukoliko rezultati budu loši, naravno da ću preuzeti odgovornost - govorio je Petev 27. januara 2021. godine.

Deset mjeseci kasnije rezultati ne da su loši, nego su katastrofalni, najgori u historiji, ali Bugarin ne preuzima odgovornost. Naprotiv, i dalje nas ubjeđuje da radi dobar posao. I, uz to, na svako pitanje o preuzimanju odgovornosti i eventualnoj ostavci, Petev počinje sa "riganjem vatre", a novinare, bez obzira na to iz koje redakcije bili, redom proglašava državnim neprijateljima broj 1.

I priča o tome da je aktuelni selektor "stvorio" neke nove igrače pada u vodu kada se vide spiskovi koje su objavljivali njegovi prethodnici. "Vratit" ćemo se samo godinu u prošlost i na Bajevićevim spiskovima pročitati imena koja je koristio i Petev (izuzev Adija Nalića, kojeg je bivši stručni štab također skautirao).

VEZANI TEKST - Da podsjetimo ko je Ivaylo Petev: Navijači ga skidali na predstavljanju, Dinamo otjerao...

Svi ostali igrači bili su u kombinacijama bivšeg selektora. Uz standardne, starosjedioce Džeku, Kolašinca, Pjanića, Krunića, Šehića..., preko Prevljaka, Ćivića, Gojaka, Cimirota, Cipetića..., do Saničanina i Hadžiahmetovića koji su se profilisali u standardne prvotimce.

I Miroslav Stevanović je dobijao Bajevićeve pozive. No, prvo mu je klub zabranio dolazak zbog koronavirusa, a pred baraž na EURO 2020 otpao je zbog povrede.

Evidentno je da Petev nije kontrolisao ni svlačionicu. Potvrđuje to i "prljavi veš" o Miralemu Pjaniću, koji je isplivao nakon bolnog poraza od Finske, s kojim su nam srušeni snovi da preko baraža možemo do Mundijala u Kataru.

- Nema više izlazaka iz hotela, nema više ni kafa, ni mame svoje nećemo gledati dok opet ne vratimo reprezentaciju na pravi put - kazao je Ibrahim Šehić, nakon što su navijači "postrojili" reprezentativce BiH poslije poraza od Ukrajine.

VEZANI TEKST - Šehić obećao navijačima: Nema više izlazaka, nema više kafa, ni mame svoje nećemo gledati

Za kraj, bez amnestiranja Pjanićevog postupka, treba naglasiti kako je upitno da li su fotografije i videozapis iz kafane (za koji se ne može utvrditi da li je nastao prije ili tokom okupljanja) svjesno pušteni u eter kako bi se skrenula pažnja sa katastrofalnih rezultata u kvalifikacijama za Mundijal 2022?

Da li je veznjak Barcelone na posudbi u Bešiktašu "žrtvovan" kako bi se spasili oni koji su se zalagali za dolazak Peteva, a prije svih predsjednik Zeljković i njegov savjetnik Misimović?

Odgovor na ova i brojna druga pitanja znaju ljudi u FSBiH. I njhova šutnja mnogo govori!

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.