open-navfaktor-logo
search
Osam mjeseci od konkursa
Vijeće ministara BiH konstituisano, još nema sjednica: Šta je s imenovanjem rukovodstva policijskih agencija
Duže od pet mjeseci čeka se da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da konačnu riječ o imenovanju čelnika policijskih agencija na nivou Bosne i Hercegovine po konkursu koji je raspisan zbog isteka mandata.
31.01.2023. u 12:20
get url
text

VEZANI TEKST - Izbor čelnika policijskih agencija: Rang listu Vijeću ministara uputio Nezavisni odbor, zašto ne ministar

U pitanju je izbor zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zatim direktora i dva zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, te direktora i zamjenika direktora Granične policije Bosne i Hercegovine.

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je 17. maja rapisao konkurs, a sredinom augusta prošle godine uputio Vijeću ministara BiH rang listu kandidata. Predsjedavajući Vijeća ministara u prošlom sazivu Zoran Tegeltija (SNSD) ovo pitanje nije stavljao na dnevni red.

Novo Vijeće ministara formirano je prošle sedmice, tačnije u srijedu, 25. januara, ali još nisu održali nijednu sjednicu niti je ona najavljena.

Poznato je da su HDZ i stranke "Osmorke", odnosno sada "Šestorke" na državnom nivou, uz saglasnost SNSD-a, prema nezvaničnim saznanjima, dogovorile da će svi konkursi za direktore i zamjenike direktora državnih policijskih agencija biti poništeni i raspisani novi, i to odmah po konstituisanju Vijeća ministara BiH.

Ipak, Vijeće ministara se mora prvo odrediti spram dostavljene rang-liste, što je ranije pojasnio i Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora.

- Novi konkurs se može objaviti samo ukoliko se Vijeće ministara BiH o predloženim kandidatima koji su uspješno rangirani na listi izjasni da nikoga ne prihvata – kazao je Obralija.

Imajući u vidu da su od momenta raspisivanja ovog konkursa do slanja rang-liste Vijeću ministara BiH protekla tri mjeseca, u slučaju nove procedure izvjesno je da bh. policijske agencije neće tako brzo dobiti nove rukovodioce.

Pri tome je interesantna izjava potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića koju je dao u ponedjeljak da SDP od utorka hitno kreće u formiranje federalne vlasti, a dotad će značajno biti usporena imenovanja na državnom nivou, odnosno kadrovi SDP-a u Vijeću ministara BiH će omogućiti imenovanje samo neophodnih funkcija za funkcionisanje institucija BiH.

VEZANI TEKST - Šta u praksi znači SDP-ova "prijetnja" da će biti usporena imenovanja u Vijeću ministara BiH?

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nedavno je objelodanio da će direktorska pozicija u SIPA-i ostati SNSD-u, u Graničnoj policiji BiH ostaje HDZ-u, a mediji su objavili da će, između ostalog, Direkcija za koorodinaciju policijskih tijela "pripasti" "Šestorki".

Na listama uspješnih kandidata, koje je u augustu uputio Nezavisni odbor, za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine su Mirsad Đelilović i Ensad Korman, za dva zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine na listi su Goran Amidžić, Đuro Knežević, Dragan Kulić, Ranko Vuković i Ivica Bošnjak. Na listi uspješnih kandidata za direktora Granične policije BiH su Robert Perić i Mirko Kuprešaković, a za zamjenika direktora Granične policije BiH su Fahrudin Halač i Amra Aljić. Na listi uspješnih kandidata za zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su Zoran Galić i kao drugi Vladimir Popović.

Izbor čelnika tri državne policijske agencije se vrši zbog isteka mandata Mirsadu Viliću, direktoru DKPT-a, i njegovim zamjenicima Ivici Bošnjaku i Ranku Vukoviću, zatim direktoru Granične policije BiH Zoranu Galiću i njegovom zamjeniku Fahrudinu Halaču, te Đuri Kneževiću, zamjeniku direktora SIPA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.