Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo "najoštrije sankcije" protiv Sjeverne Koreje

Objavljeno: 12.09.17 u 08:19

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je nacrt rezolucije kojom se traže, kako se navodi, "najoštrije sankcije" protiv Sjeverne Koreje koja nastavlja sa razvojem vlastitog nuklearnog programa, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće sigurnosti UN-a FOTO: EPA
Vijeće sigurnosti UN-a FOTO: EPA

Prema najnovijoj rezoluciji, Vijeće sigurnosti je Sjevernoj Koreji nametnulo naftni embargo te zabranilo izvoz tekstila.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je usvojilo rezoluciju kojom se uvodi ograničenje na prodaju rafinirane nafte Sjevernoj Koreji i traži uvođenje embarga na izvoz tekstila, što je inače drugi najveći izvor prihoda za tu zemlju.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su u petak zvanično zatražile od Vijeća sigurnosti da glasa o nacrtu rezolucije kojim se predviđaju nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog njenog raketnog i nuklearnog programa.

Ovo je deveta po redu rezolucija, počevši od 2006. godine, koju usvaja Vijeće sigurnosti UN-a, a koje predviđaju ekonomske i vojne sankcije Sjevernoj Koreji zbog razvoja nuklearnog programa.

Vlasti Sjeverne Koreje početkom septembra su saopćile da su uspješno testirale novorazvijenu hidrogensku bombu kompatibilnu sa interkontinentalnim balističkim raketama koje vojska te zemlje već ima u svome arsenalu.