open-navfaktor-logo
search
Zbog sigurnosti
Više od 50.000 ljudi na protestu "Srbija protiv nasilja"
Protest "Srbija protiv nasilja" povodom masovnih ubistava u Srbiji koji je organizovao dio srbijanske opozicije okupio je večeras više od 50.000 građana koji su, između ostalog, tražili smjene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, i koji su najavili da će, ukoliko vlast ne ispuni sve zatjeheve, u petak, 12. maja "stati sve u Srbiji".
08.05.2023. u 21:26
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - MUP Srbije: Osmero djece i zaštitar ubijeni u pucnjavi u beogradskoj školi, još sedmero ranjeno

Traženo je i oduzimanje nacionalne frekvencije privatnoj TV Pink zbog promovisanje nasilja kroz rijaliti program i smjena članova Vijeća Regulatornog tijela za elektronske medije, državnog tijela koje odlučuje koje će televizije u Srbiji dobiti nacionalnu frekvenciju.

Zatražena je i zabrana štampanih medija koji "promovišu primitivizam i krše novinske kodekse" i smjena rukovodstva Radio-televizije Srbije.

Opozicija je zatražila i hitno održavanje sjednice Skupštine Srbije sa samo jednom tačkom dnevnog reda - odgovornost Vlade za stanje i sigurnost u zemlji.

Iako su na protestu učestvovali i zastupnici opozicionih partija, zbog toga što nisu željeli da ih srbijanska vlast optuži za politizaciju masovnih ubistava, u ime "Srbije koja se udružila protiv nasilja" govorila je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Vidojević.

FOTO:AA

Ona je porodicama stradalih u masovnim ubistvima poručila da nisu same i izvinila im se ukoliko su željele samo tišinu u teškim danima.

Vidojević je navela da je građane okupila strašna zajednička tragedija i istakla da su se prethodnih dana građani Srbije pitali zašto im se to dogodilo, i zašto nevinoj djeci koja su tek zakoračila u život.

VEZANI TEKST - Za masovnim ubicom iz Mladenovca u Srbiji koji je ubio najmanje osam osoba traga 600 policajaca

- Ovdje smo jer ne možemo više da čekamo. Predugo smo čekali i predugo ćutali, okretali glavu na drugu stranu i mislili da će neko drugi riješiti sve probleme našeg društva. U toj tišini i mraku kultura nasilja je rasla, zlo, nerazumijevanje i strah su rasli. Narasli su toliko da nas je tragedija udarila pravo u lice na najbrutalniji način - rekla je Vidojević.

Dodala je da građani Srbije žele da ta zemlja bude siguran dom za sve u kome će svi živjeti bez straha.

Istakla je da građani zahtjevaju sigurne škole, sela i gradove jer to zaslužuju i da hoće da se svi osjećaju sigurno u svojoj zemlji.

- Hoćemo empatiju, a ne mržnju. Ovdje smo jer vjerujemo da možemo da se izborimo protiv nasilja. U ovo vjerujemo jer smo mi narod pun empatije i ljubavi, narod koji je kroz historiju pokazao hrabrost da se bori protiv zla i da ga uvijek pobjedi-  istakla je Vidojević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.