open-navfaktor-logo
search
Nakon analize
Višković: Kisik je ispravan, čistoće 99,9 posto, afera ne postoji
Rezultati analize uzorkovanja kisika u UKC-u RS-a u Banjoj Luci pokazali su da je kisik ispravan, čistoće od 99,90 posto.
30.09.2021. u 10:03
get url
text

Premijer RS-a Radovan Višković je kazao da afera "Kisik" nije postojala niti postoji.

- Uzorak koji je uzet 28. septembra je pokazao da je čistoća 99,90 na jednoj lokaciji, a na drugoj 99,92. Ovo znači puno bolje nego što je i zakonom propisano da bismo nešto tretirali kao lijek i nazvali ga kisikom koji se koristi u zdravstvu jer je mininalna čistoća 99,5 - rekao je Višković.

Urađena je i analiza kisika koji se koristi u bolnici "Mladen Stojanović" u Trebinju i ona je 99,96, a u još nekim bolnicama 99,93.

- Naloženo je svim bolnicama da putem referentne ustanove obave analizu kisika i preko ministarstva to podijele sa javnošću. Odgovorno tvrdim da sve što je spinovano za tzv. aferu "Kisik" ovim pada u vodu - rekao je Višković.

RS ne želi da bude talac jedne kompanije

Naveo je kako firma Messer, koja jedina ima dozvolu Agencije za lijekove BiH, proizvodi kisik u Željezari u Zenici, a da RS ne želi da bude talac jedne kompanije.

- Messeru smo se obratili sa upitom da li imaju kapacitete za snabdijevanje bolnica u RS-u, a usmeno su odgovorili da nemaju i da nisu čak u poziciji da osiguraju medicinski kisik, a sav kisik čistoće više od 99,5 posto je medicinski. Naši pacijenti su koristili kisik 99,9 i više, a ovih dana smo, na sramotu pojedinaca i nekih medija, nazivani zločincima i trovačima, kao da je ovo Drugi svjetski rat... To je sramota za ljudski um - rekao je Višković.

Podvukao je i da je odgovornost za aktuelnu situaciju na Agenciji za lijekove BiH, te ih upitao zašto sami nisu uzeli uzorke i uradili analizu.

 - Zato što su znali da će biti ovakvi rezultati. Vlada RS-a će pripremiti krivične prijave protiv svih koji su prouzrokovali štetu zdravstenom sistemu RS-a i ljudima koji su u toku tzv. afere, koristili kisik i imali probleme zbog te priče koja se nametala u javnosti. Ovo je zločin protiv zdravlja ljudi - dodao je Višković.

Naveo je da je unošenje panike među građane kažnjivo zakonom.

- Protiv svih koji su unosili paniku i klevete podnijet će se krivične prijave, ali i zahtjev za nadoknadu štete koja je pričinjena zdravstvenom sistemu i građanima - istakao je i dodao da će biti pregledane izjave svih pojedinaca i tamo gdje se procijeni da je nanošena šteta RS-u i građanima, podnijet će se krivične prijave.

Višković je dodao da je poslan dopis ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević sa upitom - zašto pravilnik Agencije za lijekove BiH nije stavila van snage jer je neustavan, a resorni ministar na njega nikada nije dao saglasnost.

Uskraćivanje liječenja građanima

- Ne može niži organ sa jednog nivoa vlasti propisivati obavezu drugom nivou vlasti. Sporni pravilnik nije čak donesen u redovnoj proceduri nego kroz stručni savjet 2018. godine. I tom stručnom savjetu smo se također obratili i tražimo informacije - da li je proizvodnja kisika 2018. i 2020. godine bila ista? Tada se mogao nabaviti u kanisterima jer je potrošnja bila mininalna, a danas to ne možete da postignete ni sa cisternama. Ne možete administrativnim radnjama da uskratite liječenje građanima - rekao je Višković.

Podvukao je i da Agencija nema laboratorije, da nije uzimala uzorke, te da uzimaju samo certifikate proizvođača i postavio pitanje zašto nije uzet i certifikat TGT-a od italijanskog Sola.

- Zašto pravite različite aršine, čime dokazujete da je RS koristio industrijski kisik - rekao je Višković, te poručio:

- Dozvolite da napravimo Agenciju za lijekove RS-a i mi ćemo riješiti problem za dan.

Upitan da li je ista cijena kisika u različitim procentima, ali koji su iznad 99,5 posto, Višković je rekao da "apsolutno jeste".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.