Schmidt u pismu podsjeća da su svi narodi u nekom periodu bili izloženi progonu i nasilju, a naročito tokom prošlog stoljeća, te da nepriznavanje zločina ima pogubne posljedice po društvo.

- Negiranje dobro dokumentiranih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući i genocide, sprečava društva da se nose s kolektivnom prošlošću, predstavlja nastavak zlostavljanja žrtava i ugrožava napore koji se poduzimaju u cilju postizanja pomirenja i trajnog mira. Ova se zlostavljanja nikada ne bi trebala politizirati – navodi se u Schmidtovom pismu.

Ističe se da se izmjene Krivičnog zakona BiH donesene u julu 2021. godine zasnivaju na principu očuvanja temeljnih vrijednosti. Schmidt navodi da kao Nijemac iz generacije koja je odrasla poslije Drugog svjetskog rata ima odgovornost da radi na pomirenju na različitim mjestima, te da zna koliko je teško postići taj cilj.

- Moji sunarodnjaci su imali bitnu pomoć međunarodne zajednice prilikom suočavanja s prošlošću – podsjetio je visoki predstavnik.

U nastavku pisma poziva Parlamentarnu skupštinu BiH da izmjene Krivičnog zakona donesene Odlukom Visokog predstavnika zamijene zakonom koji će donijeti Parlamentarna skupština BiH.

- Bit ću spreman da ukinem postojeći Zakon kada na snagu stupi novi zakon usklađen sa evropskim i međunarodnim standardima koji je usvojila Parlamentama skupština BiH. Zakon koji je donesen u julu 2021. godine bi u tom slučaju postao suvišan i bio bi povučen. Do donošenja ovakve odluke naroda i njihovih predstavnika, postojeći zakon ostaje na snazi u cijeloj BiH – pojašnjava Schmidt.

Visoki predstavnik također ističe da se postojeći zakon odnosi na pojedince koji su počinili ratne zločine, a ne na narode ili etničke grupe u cjelini, te da ne pravi razliku na osnovu etničke pripadnosti žrtava i da svaka žrtva i njena porodica zaslužuju bezuslovno poštovanje.

- Zakonom se ne pravi razlika ni između etničke pripadnosti počinitelja. Svaki novi zakon kojim će se regulirati ovo pitanje također treba da uključuje ove koncepte – zaključio je Schmidt.