open-navfaktor-logo
search
Nakon protestne note
Vlada Crne Gore saopćila: Ministri nisu delegirani da prisustvuju proslavi "dana RS-a"
Vlada Crne Gore saopćila je danas da nije delegirala ministre finansija i pravde Aleksandra Damjanovića i Marka Kovača da prisustvuju obilježavanju "dana Republike Srpske", koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.
09.01.2023. u 17:29
get url
text
Ministri iz Crne Gore u Banjoj Luci

Vlada Crne Gore nije razmatrala platformu za predmetnu posjetu, odnosno da ista nije ni bila kandidovana za razmatranje i usvajanje od strane resornih ministara, potvrđeno je iz Vlade Crne Gore podgoričkom radiju "Antena M".

VEZANI TEKST - Ministrica Turković uputila protestno pismo premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću

- Vlada Crne Gore neupitno poštuje cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, podržavajući njen evropski put i baštineći prijateljske i dobrosusjedske odnose zasnovane na tradicionalno snažnim međudržavnim vezama, zajedničkim evropskim aspiracijama, ekonomskoj saradnji i daljem infrastrukturnom povezivanju. Crna Gora poštuje sve odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i sa Federacijom Bosne i Hercegovine, kao i sa entitetom Republika Srpska, sarađuje na nivou i u obimu koji su definisani ustavima i zakonima dvije države - zaključuju iz Vlade Crne Gore.

Podsjećamo, zmjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković uputila je protestno pismo Dritanu Abazoviću, premijeru Crne Gore i koordinatoru ministarstva vanjskih poslova povodom prisustva ministara pravde i finansija Crne Gore Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića na akademiji u Banjoj Luci kojom se obilježava 9. januar kao dan bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

- Upućujem protest Vladi Crne Gore, prijateljske i susjedne države. Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine 9. januar kao Dan RS proglašen je neustavnim i diskriminirajućim, a prisustvo zvaničnika Vlade narušava međususjedske odnose naše dvije države. Obilježavanje 9. januara kao dana RS prema odluci Ustavnog suda BiH, krši Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava te diskriminira pripadnike konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini – navedeno je pismu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.