open-navfaktor-logo
search
Uredba
Vlada FBiH u četvrtak donosi program pomoći: Penzionerima, borcima..., po 100 KM, stanovništvu paketi
Na radnom sastanku federalni premijer Fadil Novalić i njegovi zamjenici, federalni ministri finansija Jelka Milićević, rada i socijalne politike Vesko Drljača, te pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja Mirza Terzo, danas su u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu finalizirali izradu Vladine uredbe o programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom.
04.07.2022. u 13:42
get url
text
get url
text

Uredba koja sadrži niz mjera usmjerenih podršci stanovništvu posebno pogođenom rastom indeksa potrošačkih cijena, naći će se na sjednici Vlade Federacije BiH u četvrtak.

Ona prvenstveno definira novčanu podršku penzionerima, pripadnicima boračkih populacija, primaocima stalne novčane i druge materijalne pomoći, te civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima. Predviđeno je da ove kategorije dobiju novčanu pomoć u iznosu od 100 KM.

Osim toga, Uredbom će biti zadužena Direkcija robnih rezervi FBiH da putem Crvenog krsta osigura pakete pomoći osnovnih životnih namirnica, u visini šestomjesečne potrošnje. Detaljni plan provedbe ovog dijela programa pripremit će Federalna direkcija i resorno ministarstvo.

Uredbom se, također, predlaže poslodavcima da svojim uposlenicima isplate jednokratne podrške u visini prosječne neto plaće u FBiH. Sve one koji to učine, Vlada FBiH će osloboditi plaćanja doprinosa na ove isplate svojim radnicima. 

 - Naravno da građani traže i moraju dobiti adekvatan odgovor vlasti na ove teške izazove. Mi u Vladi Federacije ovom uredbom nastavljamo s provođenjem mjera na ublažavanju posljedica poskupljenja izazvanih globalnom inflacijom. Na ovome nećemo stati. I sa ostalim resorima poput energetike i rudarstva, te obrazovanja, već iznalazimo i druge načine pomoći našim građanima - izjavio je federalni premijer Novalić.

Danas je premijer Novalić potpisao i inicijativu upućenu Vijeću ministara BiH za privremenu suspenziju akciza za naftne derivate. Vlada će uštedama kroz federalni budžet osigurati potrebna sredstva za provedbu mjera predviđenih Uredbom, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.