open-navfaktor-logo
search
Povećanje penzija
Vlada FBiH utvrdila tekst izmjena Zakona o PIO-u, šta čeka Dom naroda FBiH?
Nema izgleda da će Dom naroda Parlamenta Federacije BiH do kraja ove sedmice održati vanrednu sjednicu na kojoj će se izjasniti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je na hitnoj sjednici u utorak utvrdila Vlada Federacije BiH i koji je identičan onome koji je usvojen na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na sjednici održanoj 21.12.2021. godine.
24.02.2022. u 08:24
get url
text
Dom naroda FBiH
Dom naroda FBiH

Federalna vlada je zatražila od predsjedavajućeg (Tomislav Martinović) Doma naroda da zakaže vanrednu sjednicu kako bi se delegati izjasnili o zakonu koji u ovoj godini omogućava značajnije povećanje penzija u Federaciji BiH.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH utvrdila i uputila Domu naroda izmjene Zakona o PIO-u koji omogućava povećanje penzija

Ovakvom potezu vlade prethodio je zaključak Doma naroda FBiH sa posljednje sjednice koja je održana 17. februara, u kojem se zadužuje Vlada FBiH da otkloni nepravilnosti u vezi sa izmjenama Zakona o penzijskom invalidskom osiguranju jer po zaključku ovog doma Vlada FBiH je prihvatajući amandman delegata Jasmina Duvnjaka prekršila Ustav Federacije BiH.

"Treba da što prije odreagujemo" 

Iz Vlade Federacije BiH nam je potvrđeno da je prema Domu naroda FBiH u utorak upućen tekst zakona kao i urgencija za održavanje vanredne sjednice, odnosno, razmatranje zakona po hitnom postupku.

- Mi nismo dobili poziv za sjednicu. Sve ingerencije za zakazivanje ima predsjedavajući i on to može učiniti i bez konsultiranja Kolegija ovog doma. Čisto sumnjam da će sjednica biti održana do kraja sedmice, općenito prije 1. marta, Dana nezavisnosti. Vjerovatno će biti iza praznika. Evo, ukoliko se želi, može biti i u ponedjeljak, 28. februra, ali daj Bože.

Ovo je svakako jedna potpuno nova situacija i moje mišljenje je da ta sjednica treba što prije da se održi, da odreagujemo i riješimo problem usvajanja zakona u istovjetnom tekstu kao što je usvojio Zastupnički dom jer na taj zakona čeka više od 430.000 penzionera - kazao nam je Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

VEZANI TEKST - Penzioneri poručili: Zakon o PIO-u osporila Narod i nepravda, nas 400.000 čeka povećanje penzija

Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, poručio je da više od 430.000 penzionera čeka da Dom naroda potvrdi izmjene Zakona o PIO-u. 

"Tražimo da vanredno usklađivanje bude prije redovnog" 

- Ide urgencija prema Domu naroda FBiH da hitno zakažu sjednicu i da omoguće da joj prisustvuje predsjednik Saveza Redžo Mehić, a na kojoj će se usvojiti izmjene Zakona o PIO-u u predloženom tekstu. Zadovoljni smo kako je Vlada FBiH reagovala i potvrdila tekst zakona u saglasnosti sa nama. Na taj zakon čeka više od 430.000 penzionera jer nam donosi značajnije povećanje penzija - govori Trakić. 

Dodaje kako su uputili urgenciju i prema Federalnoj vladi. 

- Tražimo od vlade da vanredno usklađivanje penzija bude prije redovnog koje je 15. aprila. Vidjet ćemo u kojem procentu, osam, devet posto...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.