open-navfaktor-logo
search
Izdvojili 6,5 miliona KM
Vlada KS poziva radnike da potpišu ugovore o vansudskoj nagodbi, šta kažu iz Sindikata
Vlada Kantona Sarajevo objavila je poziv za zaključenje ugovora o vansudskoj nagodbi za isplatu finansijskih potraživanja iz radnog odnosa uposlenicima organa i institucija KS, a koja su im dosuđena pravosnažnim i izvršnim sudskim odlukama.
23.11.2021. u 14:18
get url
text

Time se pozivaju svi uposlenici da zaključe ugovore o vansudskoj nagodbi po tačno propisanim uvjetima.

Kako su naveli iz Vlade KS, za finansiranje ovih potraživanja iz radnog odnosa planirano je 6,5 miliona maraka, a bit će isplaćeno do 31. decembra 2022. godine, po redoslijedu prijema ugovora o vansudskoj nagodbi.

Poziv je otvoren 15 dana od dana objavljivanja.

Sadik Ećo, predsjednik Sindikata policije KS, za Faktor kaže da je 6,5 miliona KM koliko je Vlada KS izdvojila za isplatu potraživanja radnika nedovoljno s obzirom na dug koji imaju po pravosnažnim presudama.

- Kao predsjednik Sindikata policije KS smatram da sporazum nije korektno objavljen jer navode da će isplaćivati kako ko bude predavao zahtjeve, po broju protokola, i smatram da to nije uredu. Trebalo je isplaćivati radnicima prema godinama pravosnažnih presuda. Neko pravosnažnu presudu dobio jučer, predao zahtjev i prvi bude isplaćen i mislim da je to nekorektno – kaže Ećo.

Na pitanje da li radnici pristaju na vansudsku nagodbu, Ećo odgovara:

- Jedan broj kolega pristaje na vansudsku nagodbu, mada je to dobrovoljno, ko želi, može, ko ne želi, ne mora i čeka da mu se isplati sa kamatama.

Ećo navodi da je bio jedan sporazum sa Vladom 2020. godine, ali da nije došlo do isplate jer, kako su navodili tada, nisu planirana sredstva za isplatu.

- Bili su potpisani sporazumi, ali nikome nije bilo isplaćeno. Ministar je na sastanku sa predstavnicima reprezentativnih sindikata izjavio da Vlada ima dug po pravosnažnim presudama oko 38 miliona maraka, koliko je to tačno, ne znam. Mi smo tražili da se napravi akcioni plan po uzoru na Federalnu vladu pa da se u narednih pet godina otplaćuje, ali po godinama pravosnažnih presuda, onaj ko ima presudu iz 2010. da bude prvi – zaključuje Ećo.

Neki od uposlenika koji čekaju na isplatu potraživanja sa kamatama kažu da je na vrijeme Vlada KS isplaćivala potraživanja, ne bi došlo do nagomilavanja dugovanja, a da su za sve krivi poslodavci koji nisu poštivali kolektivne ugovore i isplaćivali radnicima ono što ih sljeduje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.