open-navfaktor-logo
search
Sporno imenovanje
Vlada RS-a još nije ni počela raditi, a već drama: Dodik traži da ministar Dogan podnese ostavku
Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska jučer je imenovana, a već danas bi mogla pretrpjeti kadrovske promjene.
22.12.2022. u 13:03
get url
text

Naime, prema pisanju portala srpskainfo.com, radi se o ministru porodice, omladine i sporta RS-a Dadi Doganu, kojeg je predložila Socijalistička partija Petra Đokića. Dogan se izjašnjava kao Bošnjak.

Ovaj medij navodi kako su opozicioni zastupnici otkrili su da je Dogan osuđivan za krivično djelo ugrožavanja javnog saobraćaja, ali ga je pomilovala tadašnja predsjednica RS-a Željka Cvijanović u januaru 2019. Navodno je njegova kazna brisana iz evidencije.

Reagovao je i predsjednik RS-a Milorad Dodik zatražio je od predsjednika Vlade Radovana Viškovića da hitno razriješi novimenovanog ministra ili da Dogan podnese ostavku.

Dodik je u dopisu upućenom Viškoviću naveo da je prilikom predlaganja ministra za porodicu, omladinu i sport od Socijalističke partije došlo do grube greške, te da u skladu sa zakonom i procedurama hitno traži reagiranje premijera.

Dogan je počinio saobraćajnu nesreću i osuđen je na jednogodišnju kaznu zatvora, a tadašnjoj predsjednici RS-a Željki Cvijanović je uputio da se njegovo ime briše iz kaznene evidencije.

Međutim, iz SP-a nigdje nisu naveli raniju osuđivanost Dogana, niti su o tome informisali mandatara ili Dodika tokom razgovora o sastavu nove Vlade RS-a i podjeli resora između koalicionih partnera.

Uoči jučerašnjeg izbora nove Vlade RS, Dogan je zapravo bio jedino ime koje do tog trenutna nije objavljeno u javnosti i koje je bilo prilično iznenađenje s obzirom da se radi o osobi do jučer nepoznatoj u javnosti u RS.

U njegovoj biografiji je istaknuto da je rođen 1988. godine u Jajcu. Diplomirao je na Visoko građevinsko-geodetskoj školi strukovnih studija, odsjek arhitektura u Beogradu. Radio je u javnom preduzeću Кomunalno Brčko, bio zaposlen u općinskoj upravi Pelagićevo, te u Jedinici za implementaciju Regionalnog stambenog programa u okviru Sekretarijata za raseljena lica i migracije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.