Nakon nekoliko i formalnih i neformalnih razgovora osjetili smo potrebu da dođemo u osnovne škole i da se uvjerimo da ovaj proces ide potrebnom dinamikom da bi u septembru imali ono što smo obećali, a to su besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola na području TK. Danas smo u prilici da vidimo da ćemo u septembru biti u mogućnosti da obradujemo i naše đake, ali prije svega roditelje. Da im olakšamo proces osnovnog obrazovanja, a ono jeste osnovno. I kada je tako mi zaista moramo učiniti sve napore da bude i besplatno. Ovo je jedan korak ka tome - kazao je premijer Halilagić.

Vlada TK izdvojila je više od 3,8 miliona KM za nabavku udžbenika učenicima od prvog do devetog razreda, bez obzira na materijalni status.

- Svojevremeno smo kazali da investicije u obrazovanje doživljavamo kao nešto što je nužno i potrebno ovom društvu te smo shodno tome realizirali ovu mjeru - naglasio je resorni ministar Omerović dodajući da "distribucija ide dobro te da očekuje da će do prvog septembra udžbenici biti u osnovnim školama, a učenici početi aktivno da rade od prvog dana".

Posjeta je bila i prilika za razgovor o aktivnostima kada je u pitanju realizacija odobrenih kapitalnih projekata i mogućnostima za nova ulaganja.

Potrebe OŠ "Mejdan" prema riječima direktora Dženana Mehića, vezane su prije svega za sanciju krova i fasade. Pozitivnu priču o besplatnim udžbenicima za sve učenike u ovoj školi upotpunili su i podatkom da ovu školsku godinu počinju sa većim brojem učenika.

- Predstojeću školsku godinu započet ćemo sa 262 učenika što je povećanje u odnosu na proteklu godinu. Naime, mi zadnje dvije godine imamo povećanje broja učenika što je proces koji je za pohvalu - kazao je direktor Mehić.

Prema riječima premijera Halilagića, Vlada TK je pored udžbenika, ove godine izdvojila značajna sredstva za kapitalne investiticije u oblasti obrazovanja i veliki broj školskih objekata u TK će biti predmet raznih rekonstrukcija i investiranja.

- To pokazuje opredjeljenje ove Vlade TK da uloži značajna sredstva u obrazovanje, taj ključni segment društva, značajna sredstva - naglašava premijer Halilagić precizirajući da je ove godine izdvojeno oko 4,5 miliona KM, uključujući i sredstva za Kampus Univerziteta u Tuzli, odnosno izradu dokumentacije potrebne za taj projekat.

"U fokusu aktivnosti je energetska efikasnost svih javnih objekata, što bi uključivalo i azbestni krov na mnogim javnim objektima širom TK", kaže ministar Omerović, i navodi da su, kada je u pitanju OŠ "Lukavac Mjesto", sredstva izdvojena za zamjenu unutrašnje stolarije.

Zadovoljstvo posjetom ali i pristiglim udžbenicima nije skrivao ni direktor OŠ "Lukavac Mjesto" Džibo Papić.

- Pored 30.000 KM za zamjenu unutrašnje stolarije Vlada TK odobrila je i 8.000 KM za zamjenu mokrog čvora u Područnoj školi u Šikuljama tako da se i mi kao menadžment, uz pomoć Ministarstva, borimo da djeci napravimo što bolje uslove za početak nove školske godine - kazao je direktor Papić.

Obilazak škola premijer Halilagić i ministar Omerović iskoristili su za razgovor sa predstavnicima nastavničkih vijeća o pitanjima koja su riješena novim pedagoškim standardima.