open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Vlada Tuzlanskog kantona razriješila Upravni odbor UKC-a Tuzla
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) danas je na vanrednoj sjednici, s ciljem ispunjavanja uvjeta propisanih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, odnosno preuzimanja dijela osnivačkih prava od Federacije Bosne i Hercegovine, razriješila Upravni odbor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, saopćeno je nakon sjednice Vlade.
20.04.2022. u 15:01
get url
text

Iz Vlade podsjećaju da je federalni zdravstveni inspektor u Zapisniku o inspekcijskom nadzoru utvrdio da Upravni odbor UKC-a Tuzla nije imenovan u skladu odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, jer nema dva predstavnika Federacije BiH.

- S tim u vezi, Vlada je utvrdila prijedlog kandidata za privremeno imenovanje Upravnog odbora UKC-a, odnosno Univerzitetske kliničke bolnice, odredivši predstavnike Kantona kao suosnivača i dijela stručnih radnika s UKC-a Tuzla. Imenovanje će biti na snazi do okončanja postupka imenovanja Upravnog odbora u skladu sa zakonom, a najduže tri mjeseca - saopćeno je iz Vlade TK.

Također, utvrđen je i prijedlog kandidata za privremeno imenovanje Nadzornog odbora UKC-a Tuzla, odnosno predstavnika TK kao suosnivača i dijela stručnih radnika s UKC-a, do okončanja postupka imenovanja Nadzornog odbora u skladu sa zakonom, a najduže tri mjeseca.

Današnja odluka bit će dostavljena Federalnom ministarstvu zdravstva i Vladi Federacije BiH na konačno imenovanje.

Također, danas su razriješeni su upravni odbori Službe za zapošljavanje TK i Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla te su imenovani novi sazivi ovih tijela na period najduže do 90 dana.

Vlada donijela i zaključak u kojem se navodi da će, zbog niza nedostataka i nepravilnosti uočenih u tekstu javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora Veterinarskog zavoda TK, Upravni odbor ustanove u roku od sedam dana donijeti odluku o imenovanju vršioca dužnosti direktora, poništiti konkurs za izbor i imenovanje direktora te utvrditi i objaviti novi tekst konkursa usklađen sa pozitivnim pravnim propisima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.