VEZANI TEKST - Pregovori o rekonstrukciji Vlade USK: Mijenja li se ministrica pravde

Ove odluke usvojila je danas Skupština Unsko-sanskog kantona na vanrednoj, online sjednici, sa 16 glasova "za", odnosno tijesnom većinom.

Pušac (NES) je, kako je navedeno, podnijela ostavku iz razloga lične prirode. Zanimljivo je da je obavijest o ostavci pod oznakom "hitno" uputila 11. februara. Nekoliko dana ranije se već spekuliralo da će biti rekonstrukcija Vlade USK i da će upravo biti zamijenjena ministrica pravde i uprave na način da ta pozicija pripadne SDP-u, koalicionom partneru NES-a.

Ove informacije su se pojavile nakon što su opozicioni zastupnici tražili imenovanje manjinske Vlade, o čemu su razgovore imali sa SDP-om.

Ostavka ministrice pravde USK Ines Pušac

Uoči glasanja o razrješenju Pušac i imenovanju Mujakić, Jasmin Musić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK, je kazao da se prvi put dešava da imaju novo imenovanje bez da su dobili biografiju nove ministrice.

VEZANI TEKST - U Bihaću politička situacija dovedena do usijanja: Kako se osigurava ključna ruka u Skupštini

- Možda je stvar tehničke prirode. Molim vas da nam to dostavite prije diskusije. Sve što znamo je ono što smo dobili u prijedlogu za imenovanje, nemamo druge informacije na osnovu čega bismo donijeli stav da li zaslužuje podršku – dodao je Musić.

Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK, je prenio da je sekretar službe rekao da je sve poslano na mail.