Vladini službenici optuženi za nesavjestan rad: Mimo pravilnika dijelili podsticaje

Objavljeno: 13.11.17 u 16:48

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv dvoje službenika Vlade Brčko distrikta BiH zbog nesavjesnog rada prilikom dodjele podsticaja u poljoprivredi. 

FOTO: ARHIV
FOTO: ARHIV

Sabrina Drapić (53) i Boško Orlić (43), oboje zaposleni u Odjelu za poljopivredu, šumarstvo i vodoprivredu, optuženi su da su proveli postupke dodjele podsticaja fizičkim i pravnim osobama bez zadovoljavanja svih potrebnih uslova, čime su distriktu Brčko prouzrokovali štetu od preko 200.000 maraka.

- Dvjema odvojenim optužnicama Tužilaštvo distrikta stavlja na teret Drapić i Orliću da su suprotno odredbama Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji sačinili, potpisali i u dalju proceduru proslijedili nacrte odluka o izdvajanju novčanih sredstava za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2013. godinu - navode iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Prema informacijama iz Tužilaštva, isplate sredstava za ove namjene vršene su osobama koje nisu priložile potrebne isprave o ispunjavanja pojedinih uslova.

- Radi se o nedostajanju uvjerenja o izmirenim obavezama doprinosa prema fondovima penzionog i invalidskog osiguranja u dva različita slučaja za koja se optuženi odvojeno terete, te uvjerenja da se podnosilac zahtjeva za podsticaj ne nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, po tački za koju se isključivo tereti Drapić - kazali su iz Tužilaštva.

S druge strane, Orlić je zasebno optužen za slučaj dodjele sredstva za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji pravnoj osobi koja nema sjedištu na području Brčko distrikta BiH.

Optuženim službenicima Odjela za poljoprivedu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH stavljena su na teret krivična djela nesavjesnog rada u službi za koje je propisana kazna zatvora u trajanju do šest mjeseci do pet godina. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH obje optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđene.