open-navfaktor-logo
search
Izmejene zakona
Vlast u KS i sindikati o raspodjeli javnih prihoda: Otima se od Sarajeva
Povodom zakazivanja sjednice Federalnog parlamenta na kojoj će se razmatrati Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pripadnostima javnih prihoda u FBiH, predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, Skupštine Kantona Sarajevo i sindikata sazvali su hitnu press konferenciju.  
24.01.2022. u 10:41
get url
text

Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS, ustvrdio je da će Prijedlog ovog zakona prouzrokovati nesagledive ekonomske posljedice ne samo na budžet KS, već i na ekonomsku stabilnost cijele Federacije.

-  Ekonosmki stručnjaci mjesecima u javnom prostoru i u analizi Ekonomskog instituta ukazuju na potrebu donošenja prijedloga novog zakona o pripadnostima javnih prihoda uz pravednije kriterije, solidarnosti, socijalne pravde i uravnoteženog razvoja, uz principe transparentnosti i odgovornosti. To jeste da postojeći sistem zahtjeva temeljitu stručnu izmjenu, a ne samo na pojedine zahvate kojih su se uhvatili zastuponici u Federalnom parlamentu i traže većinsku podršku. 

Ukidanjem pondera dva u Kantonu Sarajevo znači u prvoj godini oduzimanje oko 90 miliona KM, te naredne dvije godine po 20 miliona. Umanjenje bi iznosilo oko 230 miliona. Ovakvo političko kažnjavanje snagom ruku u Parlamentu, bez ikakve analize i fiskalne procjene, opasno će se reflektovati na sve korisnike budžeta KS, zakonom propisana izdvajanja za socijalno ugrožene kategorije boračke populacije, uposlenike MUP-a, zdravstvenih ustanova, uposlenike u predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, socijalnim ustanovama, komunalnoj privredi i javnoj upravi uopće. Direktno će biti pogođeni zbog nepromišljenog ukidanja pondera dva. Posljedično će smanjenjem krajnje potrošnje trpjeti i realni sektor - rekao je Okerić.

On dalje navodi kako pored poskupljenja plina i drugih opstrukcija, "vlast ovakvim postupkom nastavlja politički kažnjavati Kanton Sarajevo, a samim tim i njegove građane zbog gubitka vlasti u KS".

VEZANI TEKST - Prijedlog o raspodjeli javnih prihoda u FBiH: Kantonu Sarajevo se umanjuje 86 miliona KM

Davor Čičić, ministar finansija KS, ističe kako je ponder dva nastao iz čisto ekonomskih razloga, te da u momentu kada se donosio zakon, Kanton Sarajevo je učestvovao sa 35 posto od ukupne raspodjele.

- U ovom trenutku, da izuzmem svoju funkciju, ja kao građanin KS ne mogu prihvatiti činjenicu da KS bilo kome uzima i otima. KS itekako već sada daje između 80 i 100 miliona KM u raspodjelu ostalim kantonima. Ovim dodatnim zahtjevom bi se znatno umanjio prihod KS. Smatramo da ovaj zakon, koji je trenutno na snazi, nije dobar, ali ga treba mijenjati u skladu sa strukom i drugim procjenama na bazi svih ekonomskih parametara.

Mi predlažemo da se ovaj prijedlog makne sa dnevnog reda sjednice i da se da šansa radnoj grupi koja je formirana. Svake godine zbog nerađenja poravnjanja o krajnjoj potrošnji Republika Srpska dobija imeđu 400 i 500 miliona KM više nego što bi trebala dobiti da se radi poravnjanje kako piše u zakonu. Apelujem na federalne zastupnike da dobro razmisle o ovom prijedlogu zakona - kazao je on.

VEZANI TEKST - Obuća i Ružnić: Šta kantonalni premijeri kažu o izmjenama Zakona o javnim prihodima?

Predsjednik koordinacije boračkih udruženja Sarajevo Ismet Imamović naglasio je da Kanton Sarajevo nijednim svojim postupkom nije iskazao nepoštivanje u raspodjeli prihoda koji su bili na budžetu Ministarstva za boračka pitanja.

- Simptomatično je da ova grupa zastupnika koja predlaže ovaj zakon odbija svaku stručnu i javnu raspravu kako i na koji način se raspoređuju javni prihodi. Ja sada pitam te ljude kako ćemo i na koji način finansirati sportiste i sportske saveze? U većini je do sada učestvovao Kanton Sarajevo. Ovo je za nas klasična hajdučija, upad u platni sistem. Oteti od Sarajeva sve ostalo - dodao je on.

Saudin Sivro, predsjednik sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, iskazao je nezadovoljstvo razvojem situacije iz razloga što se ne govori argumentovano i ne sluša se glas struke, te je najavio socijalne nemire.

-  Sindikat osnovnog obrazovanja neće sjediti skrštenih ruku, mi ćemo napraviti socijalne nemire u ovoj godini. Ti socijalni nemiri će se preliti u druge kantone. Mi imamo mehanizme. Tražit ćemo provođenje štrajkova i protesta u cijeloj FBiH. Plaća u KS trenutno je 1.165 KM, ta plaća u ZDK odakle dolazi ovo zlo od prijedloga iznosi 1.210 KM. Dakle veća je - istako je Sivro.

VEZANI TEKST - (Ne)osnovano negodovanje: Zašto Kanton Sarajevo uplaćuje najviše PDV-a i čiji su to zapravo novci

Sadik Ećo, predsjednik sindikata policije KS, smatra da prijedlog koji su iznijeli zastupnici nije realan, ni pravedan kao ni to da se za 100 miliona smanji budžet KS.

- Izdvojena su ove godine najveća sredstva za nabavku opreme, kada bi Kanton Sarajevo ostao bez tih prihoda, to bi pričinilo štetu i MUP-u - rekao je Kelić.

Predsjednik Koordinacionog odbora Udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo Fikret Zuko istakao je da su veoma zabrinuti i razočarani generalno odnosima prema Sarajevu.

- Ovo je po nama još jedan udar. Da li je moguće da zarad političkih interesa treba da srušimo Sarajevo. Ovdje su ambasade i ovaj grad treba da bude ogledalo države. Ne razumijem da Zenica, Tuzla to žele - naveo je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.