open-navfaktor-logo
search
Radnici u zdravstvu
Vlast u KS krši zakon i Ustav: Finansijski plan ZZOKS ne smije biti usvojen bez Granskog kolektivnog ugovora
Na sutra zakazanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici bi trebali glasati o usvajanju Prijedloga finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS).
14.03.2022. u 11:11
get url
text

Povodom toga reagirao je Sindikat radnika u zdravstvu JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, ističući kako za to nisu zadovoljeni zakonom predviđeni preduvjeti.

Zastupnici i imunitet

Iz Sindikata podsjećaju "da je jedan od osnovnih preduvjeta za usvajanje ovog plana već ranije zaključen granski kolektivni ugovor u zdravstvu bez kojeg se ne može uraditi nikakva ozbiljna projekcija bruto plaća plana koji se zapravo usvaja".

- Prošle godine Skupština Kantona Sarajevo usvojila je ovaj plan pri čemu su, osim što je ZZOKS načinjena određena materijalna šteta, svi oni koji su predložili i glasali za taj plan, prekršili su, ne samo trenutno važeće zakone u Kantonu Sarajevo, Federaciji BiH i državi Bosni i Hercegovini, nego su došli u sukob i sa Ustavom KS, FBIH i BiH. Iako smo i tada, kao što i sada sve one koji su uključeni u ovaj proces, upozoravali na vrijeme kako bi se spriječila greška koja podliježe krivičnom zakonu, svi zastupnici u Skupštini KS koji su glasali za ovaj plan to su opravdali činjenicom da oni imaju imunitet. Međutim, imunitet ih ne štiti od namjernog kršenja Ustava KS, FBIH i BiH - napominje Jasmin Avdović, predsjednik Osnovne sindikalne organizacije JU Dom zdravlja KS.

Jasmin Avdović

Iz ovog Sindikata ističu da je "i ranijim postupcima trenutne Vlade KS, a u smislu nezakonitih zaključivanja zakonom neprepoznatih strukovnih kolektivnih ugovora sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije KS u dva odvojena slučaja, nenesena direktna finansijska šteta ZZOKS u iznosu od, kako dodaju, sada već 30 miliona KM".

- Neovisno o pomenutom nezakonitom usvajanju finansijskog plana ZZOKS, trenutna vlast u KS opet pokušava da zaključi kolektivni ugovor sa strukovnim sindikatima kao nezakonit, čime bi nastavak direktne štete ZZOKS porastao sa više od 800.000 KM mjesečno koliko to sada iznosi – naglašava Avdović.

Prema njegovim riječima, "poznato je da Sindikat radnika u zdravstvu KS za sve navedeno ima i presude koje dokazuju nezakonitosti koje su urađene u posljednje tri godine".

No, isto tako je, doodaje, "poznato i da pored Zakona o provođenju presude i onoga što u samim presudama kao obavezujuće piše da se mora izvršiti, vlast u KS nije uradila ništa kako bi se to ispoštovalo i implementiralo, ujedno ignorišući sve uposlenike u zdravstvu u kantonu nepotpisivanjem zakonitog Granskog kolektivnog ugovora već tri godine".

Sastanak kod Vranića

- Nakon svega izuzetno je važno da prije sutrašnje sjednice Skupštine KS, zastupnici i članovi pregovaračkog tima Vlade KS, na čelu sa ministrom zdravstva Harisom Vranićem, budu upozoreni o nezakonitom pravcu u kojem se kreću, a čime Sindikat radnika u zdravstvu KS osigurava onemogućavanje uključenih u ovaj problem da javno kažu kako nisu bili upoznati sa posljedicama koje će se desiti. Dakle, još jednom želimo skrenuti pažnju nadležnim vlastima u KS na dvije ključne stvari – prvo finansijski plan ZZOKS ne smije biti usvojen bez Granskog kolektivnog ugovora, a drugi je da kolektivni ugovor mora biti granski – istakao Avdović.

No, po svemu sudeći vlast u KS puno ne haje za zakonske propise, jer je već za sutra, kako navode iz Sindkata radnika u zdravstvu, "kod ministra Vranića najavljen sastanak predstavnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije KS, a tiče se potpisivanja strukovnog kolektivnog ugovora".

Dodaju da je "Vranić isto obećao i Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara KS".

S druge strane, Sindikat radnika u zdravstvu KS, "kako ističu njegovi predstavnici, na sastanak sa Vranićem čeka mjesecima".

- Zadnji sastanci pregovaračkih timova Vlade KS i Sindikata održani su 11. augusta i 12. novembra prošle godine. Od tada nas Vranić izbjegava - kažu u Sindikatu radnika u zdravstvu KS.  

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.