open-navfaktor-logo
search
Cjelodnevno čekanje
Vlasti u Konjicu ne žele migrante u Bradini, autobusi još nisu krenuli iz Bihaća
Povodom najavljenog dolaska većeg broja migranata iz Bihaća u kasarnu u Bradini, na područje općine Konjic, zasjedao je Kolegij načelnika Općine Konjic.
29.12.2020. u 19:10
get url
text

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

- U vezi novonastale, ničim izazvane i nenajavljene situacije, a u vezi sa eventualnim smještanjem migranata na područje općine Konjic, lokalitet kasarne u selu Bradina, imamo potrebu da istaknemo da smo, najblaže moguće rečeno, neugodno iznenađeni i rezignirani ovim potezom nadležnih nivoa vlasti.

Općina Konjic je u ne tako davnim vremenima pokazala svoje veliko srce i primala izbjeglice iz Foče, Hadžića, Nevesinja, Gacka, Prozora, Mostara, Čapljine, Stoca i mnogih drugih krajeva BiH, u pojedinim momentima broj domicilnog stanovništva i protjeranih ljudi bio je gotovo isti i izdržali smo.

Među prvim smo priskakali u pomoć kod poplava i svih ostalih humanitarnih aktivnosti. Nije namjera da navedenim pišemo bilo kakve hvalospjeve, nego da pokažemo da imamo taj osjećaj za podijeliti nevolju koju imaju drugi ljudi. Zato nas još i više pogađa ovakav neprimjeren pokušaj smještanja izbjeglica na područje općine Konjic.

Nadalje, vođeni posljednjim negativnim iskustvima građana BiH, moramo istaći da je to područje izuzetno rijetko naseljeno i da postoji realna opasnost da broj migranata u mnogome nadmaši broj domicilnog stanovništva.                                    
Objekat Kasarne u Bradini u kojoj se žele smjestiti migranti, nalazi se u neposrednoj blizini osmogodišnje škole Bradina, što dodatno stvara bojazan za bezbjednost učenika u ovoj školi, poučeni iskustvima iz drugih sredina , gdje su zabilježena neželjena dešavanja.

Ovdje želimo naglasiti da će novo izabrana vlast u Općini Konjic pokrenuti konkretne aktivnosti za povratak svakoga onoga koji je u protekloj agresiji otišao sa svoga ognjišta, a koji ima volju i želju za povratak i da ćemo sve učiniti za povratak svakog Konjičanina, gdje god da se on nalazio.

U vezi navedenog smještanje migranata na lokalitet Bradina, može poslati upravo suprotnu poruku i umnogome zaustaviti naše planirane aktivnosti. Grad Konjic nije bez razloga proglašen prvim otvorenim gradom i mi ćemo uraditi sve da i dalje slovimo kao takvi. Spremni smo i prihvatiti određen broj migranata, pogotovo porodica, ali zahtjevamo da svaka općina u Federaciji primi određen broj migranata u skladu sa svojom veličinom i mogućnostima.

Jednostrano, nenajavljeno smještanje migranata na teritoriju naše općine nećemo tolerisati i učiniti ćemo sve, što je u okviru zakonskih rješenja da to spriječimo.

{$galerijaFotografija}

Autobusi već nekoliko sati čekaju na polazak iz Bihać. U ovim trenucima se u migrantskom kampu Lipa se nalazi 20 autobusa sa migrantima, prisutne su policijske snage MUP-a USK-a, Granična policija, Služba za poslove sa strancima. Prema nezvaničnim informacijama autobusi neće ni krenuti večeras.

Iseljavanje migranata iz kampa Lipa
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.