open-navfaktor-logo
search
Primjena novog Pravilnika
Vranić kaže da pacijenti u KS neće plaćati usluge; privatne ustanove: Nama platite, pa se Zavodu obratite
Početkom mjeseca Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, najavio je kako će svi pacijenti koji u javnim zdravstvenim ustanovama čekaju duže od 30 dana na magnetnu rezonancu, CT, ultrazvuk srca, onkološke, radiološke, patohistološke nalaze, te zdravstvene usluge moći obaviti u privatnim ustanovama.
21.09.2022. u 07:56
get url
text

Novac će, kako je tada kazao Vranić, "biti refundiran u roku od mjesec od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (ZZOKS)".

Pravilnik za one koji imaju novca

Novi pravilnik o zdravstvenim uslugama u KS objavljen je u Službenim novinama KS 8. septembra i trebao je već stupiti na snagu, odnosno pacijenti su u privatnim zdravstvenim ustanovama već uveliko trebali početi dobijati navedene usluge.

Ali nisu jer Vranić kada je donosio novi Pravilnik o zdravstvenim uslugama nije riješio najvažniju stvar koja zanima zdravstvene osiguranike u ovom kantonu, a to je - kome će novac biti refundiran, pacijentima ili zdravstvenim ustanovama?

Haris Vranić

Zbog velikog interesa građana za to pitanje, još 9. septembra poslali smo upit na Ministarstvo zdravstva KS da nam se odgovori - na koji način će se vršiti plaćanje, odnosno da li će zdravstveni osiguranici nakon dobijene zdravstvene usluge, novac davati privatnoj ustanovi ili će, kako je Vranić na press konferenciji 7. septembra kazao, biti "kreditirani" od istih, a privatne ustanove će za uslugu koju su pružili novac dobijati od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS?

Međutim, kao i na prethodne pismene upite i telefonske pozive novinara Faktora, Vranić se i na ovaj oglušio i nije našao za shodno da odgovori i tako građane KS informiše o onome što ih zanima.

Jedanaest dana poslije (19. septembra) Vranić šalje saopćenje kako su "napravljene izmjene u navedenom Pravilniku, koje će stupiti na snagu nakon objave u Službenom listu, a podrazumijevaju da će građani koji na određenu zdravstvenu uslugu čekaju 30 dana, moći to obaviti u bilo kojoj ustanovi besplatno jer će Zavod zdravstvenog osiguranja KS refundirati troškove pregleda direktno ustanovi koja je obavila pregled".

- Drugim riječima, zdravstvena ustanova ima rok od 30 dana da pacijentu pruži određenu uslugu. Ako to nije u mogućnosti, nakon roka previđenog Pravilnikom, pacijent može ići u bilo koju zdravstvenu ustanovu koja ima odobrenje resornog ministarstva za obavljanje djelatnosti u koju spada ta usluga na području Kantona Sarajevo, a troškove tog pregleda će refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja KS direktno zdravstvenoj ustanovi - naveo je Vranić i "apelirao na sve pacijente koji budu obavljali zdravstvene usluge na ovaj način da insistiraju da im se napiše datum zakazanog pregleda na uputnicu kako bi se pratio rok od 30 dana jer će to, dodaju, "biti jedini dokaz za obavljanje i refundiranje troškova tog pregleda tamo gdje su odabrali".

No pozvavši nekoliko privatnih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo uvjerili smo se da i nije baš onako kako Vranić tvrdi.

U privatnim poliklinikama kažu kako građani zovu i interesuju se za određene zdravstvene usluge, te da se zakazuju termini dolaska na preglede.

- Kod nas ne možete doći na pregled, a da dobijenu uslugu ne platite. Dakle, nama platite, a refundaciju izvršite u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS. Međutim, prije nego što dođete kod nas, morate pozvati nadležne u Zavodu i pitati ih da li možete kod njih izvršiti refundaciju. Već smo imali pacijenata, ali su svi oni dobijenu uslugu morali platiti - kažu u poliklinici Eurofarm.

Na pitanje koliko u Eurofarmu, primjera radi, košta magnetna rezonanca abdomena, odgovoreno nam je "kako se takva usluga plaća 330 KM, a da za ultrazvuk srca treba izdvojiti 136 KM".

- Moram snimati jetru, ali odakle meni 330 KM da odmah platim, a onda se ganjam sa Zavodom kada će mi vratiti taj novac. Užas, samo nam ovim još više kompliciraju život jer Pravilnik kojeg je donio Vranić pogoduje samo onima koji imaju novca, nama ostalima šta Bog da - kaže J. M. iz Sarajeva.

U poliklinici Dr. Al Tawil kažu "kako su potpisali ugovor, ali da još čekaju na detalje poput - da li će građani datu uslugu plaćati poliklinici, pa da im se novac refundira ili će biti oslobođeni plaćanja".

- Od jučer su se pacijenti počeli raspitivati. Ono što nam je važno jeste da li pacijent na određenu zdravstvenu uslugu čeka duže od 30 dana, odnosno da li je zakazan termin na koji se mora čekati duže od 30 dana. Kod nas je magnetna rezonanca 250 KM, kontrast 80, a nalaz uree i kreatinina 20 maraka na standardnom aparatu. Na novom aparatu cijena je 300 KM, plus kontrast 80 i urea i kreatinin 20 KM, što se može uraditi i u domu zdravlja, pa donijeti nalaz, ali ne smije biti stariji od 10 dana - objasnili su u poliklinici Dr. Al Tawil.

Nema zvaničnu informaciju

Prim. dr. Mirsad Đugum, vlasnik poliklinike Atrijum, kaže "kako nije u toku svega te da još čeka zvanične informacije".

Prim. dr. Mirsad Đugum

- Što se tiče narudžbi, nisam u toku. Ono što znam jeste da do sada kardioloških nije bilo, što se tiče CT-a, vidjet ću u toku dana da li je bilo narudžbi pacijenata. Očekujem da bude onako kako je ranije rečeno iz Ministarstva zdravstva, a to je da će zdravstvene ustanove novac za pružene zdravstvene usluge građanima dobijati od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Tako bi trebalo biti, ali ja još nemam zvaničnu informaciju. Zdravstvene ustanove su, koliko znam, bile spremne prihvatiti da se, kada je riječ o plaćanju, pacijenti ne maltretiraju. Nešta je dogovoreno, ali mi još čekamo da nas o tome informišu iz Zavoda. Koliko znam, prema izmjenama Pravilnika, koji bi trebao stupiti na snagu krajem sedmice, zdravstvene ustanove račune bi trebale dostavljati Zavodu. No ja nemam papira kako bih vam sto posto tačno mogao reći kako će sve izgledati - ističe Đugum.

Dodaje "kako će pacijenti moći ići u bilo koju privatnu zdravstvenu uslugu koja nudi potrebnu djelatnost".

- Neće biti preferiranja bilo koga, a na pacijentu je koga će izabrati. Dakle, sve one zdravstvene ustanove koje imaju rješenje od Ministarstva zdravstva KS za pružanje pojedinih usluge koje su navedene u Pravilniku, moći će primati pacijente - kazao je Đugum.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.