Senad Sadiković, predsjednik Sindkata radnika u zdravstvu KS, kaže kako će to biti "vrlo ozbiljna situacija jer će se primati samo hitni slučajevi i životno ugroženi".

VEZANI TEKST - Vlada KS o radnicima u zdravstvu: Naš stav je da se u ovom trenutku ne ide u povećanje koeficijenta

- Ispred svake javne zdravstvene ustanove bit će postavljen trijažni punkt u kojem će biti ljekar i tehničar koji će raditi trijažu pacijenata i sami donositi odluke ko će ući na pregled. Mi to ne želimo, ali Vlada KS i ministar zdravstva Haris Vranić primorali su nas. Osim zdravstvenih radnika, neće raditi ni pravna ni ekonomska služba, što znači da neće biti tendera, sve uplate i isplate bit će obustavljene, ali i sve drugo jer Sindikat radnika u zdravstvu okuplja uposlene od spremačice, do subspecijaliste - kazao je Sadiković.

Vranić se danas na press konferenciji Vlade KS osvrnuo i na najavu generalnog štrajka, kazavši "da će vidjeti da li ima pravnog osnova da se ide štrajk". 

- Ukoliko ne bude pravnog osnova Vlada će poduzeti sve aktivnosti koje su joj dozvoljene zakonom da odgovori na pozive za štrajk. Ukoliko ima pravnog osnova onda će štrajkački odbori organizirati štrajk kako je zakonom predviđeno, a mi ćemo se podtruditi da građani dobiju zdravstvenu uslugu na zadovoljavajući način - naveo je Vranić.

Naglasio je da svi oni koji ulaze u štrajk, ulaze u potencijalnu opanost da preuzimaju na sebe odgovornost za zdravlje građana, jer štrajkovi ovoga tipa, kako su ga sindikati najavili, nisu, kako je kazao ministar, "uobičajni nigdje u svijetu".

- Postoje protesti, razgovori, u Hrvatskoj su do prije godinu po trajali mukotrpni razgovori sa svim uposlenicima u zdravstvenom sistemu o povećanju plaće za četiri posto. Uspjeli su dobiti to povećanje. Također, želim kazati da prosječna plaća u Sloveniji ljekara porodične medicine iznosi 2.400 eura - kazao je Vranić.