Utorak, 17.05.2022.
h

Vrhunska arapska kompozitorka ima bosanske korijene: Suad Bushnaq je ime za dobru muziku

- Najteže pitanje koje mi neko može postaviti jeste gdje pripadam i kako se definiram. Rođena sam u Ammanu, majka mi je Sirijka, a otac mi je pola Bosanac, a pola Palestinac – ističe Bushnaq.

Prije deset dana emigrantski filharmonijski orkestar iz Sirije u Bremenu je održao koncert. Članovi orkestra su, bar nakratko, htjeli skrenuti pažnju s pojmova poput rata i razaranja, koji danas asociraju na Siriju, te pokazati svijetu da su i ljudi iz Sirije obrazovani i uspješni, odnosno da nisu teret društvu.

Većina muzičara u orkestru sirijske su izbjeglice koje su utočište našli u nekoliko evropskih zemalja. Čežnju za domovinom iskazali su  uvertirom za operu “Povratak stranca” Felixa Mendelssohna kojom su i započeli koncert. Pored tema koje oslikavaju atmosferu bijega i izbjeglištva, repertoar je,  izborom klasičnih evropskih simfonija bio ispunjen i temama ljubavi i nade.

Pripovjedač iz Damaska

Suad Bushnaq, ili kako sebe naziva Suada Lakišić, jordansko-kanadska kompozitorka je muzike za koncerte i filmove. Vodi porijeklo iz tri zemlje: Palestine, Sirije i Bosne i Hercegovine. I Bushnaq je kroz svoje kompozicije, nazvane “ Hakawaty“, ili “Pripovjedač iz Damaska“, dala svoju podršku ovom orkestru.

– To je zbirka muzike kroz koju sam nastojala ispričati priču o Damasku u kojem sam provela četiri godine. Zasigurno su to najljepše godine moga života. Iako fizički nisam bila prisutna na koncertu, osjećala sam se veoma ponosno, budući da sam na ovaj način mogla doprinijeti realizaciji ovog projekta – kazala je Bushnaq za Faktor.

Bushnaq je studij završila na Visokom institutu za muziku u Damasku. Jedina je Arapkinja koja je dobila stipendiju na prestižnom McGill univerzitetu u Kanadi. Također, jedna je od ukupno šest arapskih kompozitorki na svijetu.

– Nosila sam veliko breme odgovornosti, s obzirom na to da sam bila jedina kompozitorka na ovom projektu. Koncert je bio i više nego uspješan, a publika je uživala u svakoj kompoziciji koju je i ispratila gromoglasnim aplauzom – ističe Bushnaq.

Multikulturalni korijeni

Multikulturalnost ove mlade kompozitorke veoma je izražena u njenoj muzici, što je i posljedica njenih porodičnih korijena.

– Najteže pitanje koje mi neko može postaviti jeste gdje pripadam i kako se definiram. Rođena sam u Ammanu, majka mi je Sirijka, a otac je pola Bosanac, a pola Palestinac. Još da dodam da je moj muž pola Finac, a pola Egipćanin, koji je odrastao u Kuvajtu. Bez obzira gdje se fizički nalazim, uvijek se osjećam kao stranac – kazala je Bushnaq.

Iako dobro poznaje svoje bosanske korijene i s oduševljenjem govori o Mostaru iz kojeg potječe njena porodica Lakišić, žali što nikada nije bila u BiH. Želja joj je da nauči jezik svojih pradjedova iz Bosne i Hercegovine.

(E. Rizvanbegović/Faktor.ba)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh