open-navfaktor-logo
search
Rasulo u Hercegovini
Vrtić: SBB je davno izgubio kompas, dio su Vlade FBiH, a glume opoziciju, ovo sa Kljakom je prelilo čašu
Nermin Vrtić i Minela Krpo od danas su samostalni zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona. Oni su zvanično podnijeli zahtjev za istupanje iz Kluba SBB-a, čime ta stranka ostaje bez zastupnika u Skupštini HNK. 
26.02.2021. u 14:52
get url
text
get url
text

Vrtić, koji je i predsjednik Općinskog odbora SBB-a Konjic i potpredsjednik SBB-a HNK, potvrdio je Faktoru da su njih dvoje zvanično obavijestili Skupštinu HNK o svojoj odluci da istupe iz SBB-a i da će djelovati kao samostalni zastupnici. 

VEZANI TEKST - Vrtić i Krpo napuštaju Klub SBB-a u Skupštini HNK, hoće li ih slijediti i vijećnici u Konjicu?

Neposlušnost hercegovačkog ogranka stranke prema šefu SBB-a Fahrudinu Radončiću i stranačkoj centrali u Sarajevu krenula je jutros od Gradskog odbora u Mostaru. GO Mostar poslao je zahtjev i svojim potpisima su posvjedočili da žele istupiti iz stranke. 

Kad su u pitanju vijećnici SBB-a u Konjicu, njih četvero, prema informacijama Faktora, također će istupiti iz SBB-a i u Općinskom vijeću će djelovati kao klub samostalnih vijećnika. Takav zahtjev je navodno već otišao prema stručnim službama Vijeća. Međutim, Vrtić takvo što nije htio komentirati. 

Prema nezvaničnim informacijama, identičan scenarij će uslijediti u svim općinskim odborima SBB-a u HNK, osim Jablanice. Kako Faktor saznaje od izvora iz SBB-a u Stocu, Čapljini, Prozoru..., općinska rukovodstva i članstvo, također, u narednim danima namjeravaju istupiti iz stranke. 

Okidač za ovakavo rasulo SBB-a u Hercegovini bile su optužbe stranačkog predsjednika Fahrudina Radončića na račun predsjednika Kantonalnog odbora SBB-a Anela Kljake. Radončić je ranije najavio da će iz stranke izbaciti Kljaku zbog navodnih prevara na posljednjim izborima u Mostaru, odnosno krađe glasova. Međutim, preduhitrio ga je Gradski odbor SBB-a Mostar koji je jutros saopćio da Kljaki daje punu podršku, da su Radončićeve tvrdnje neutemeljene i da je "neprihvatljivo i nemoralno da se Kljako, bez pravosnažnih presuda kvalifikuje kao kradljivac, samo iz razloga što je artikulirao proklamovane i zacrtane ciljeve Koalicije za Mostar". 

Raskol između stranačke centrale, tačnije Radončića i kantonalnog predsjednika Kljake, nije jedini razlog za potpuni raspad SBB-a u Hercegovini. To je tek bila kap koja je prelila čašu. Razlozi su broji. 

- Tu je političko lutanje SBB-a, politika SBB-a koja je izgubila svaki politički kompas i orijentir lutajući čas ulijevo, čas udesno. Ne može se biti u Federalnoj vladi, kontrolirati federalne pozicije, a ujedno glumiti opoziciju. Najavljeno izbacivanje Kljake iz SBB-a je nešto sasvim drugo, a o svim razlozima će se još čuti - kazao je Vrtić za Faktor. 

On i Kljako su među osnivačima SBB-a u Hercegovini. Vrtić kaže kako su posljednja dešavanja na neki način odgovor na "kriminaliziranje Kljake u javnosti", a da oni "znaju pravu istinu".

- Ne mislimo ulaziti u bilo kakva javna prepucavanja sa Radončićem. Mi smo svoje rekli - objašnjava Vrtić. 

U međuvremenu se oglasio i SBB. Oni insistiraju na tome da je Kljako odgovoran za krađu glasova. 

VEZANI TEKST - Udarac Radončiću: Mostarski SBB traži da ih se briše iz članstva stranke!

- Nakon što je ponovnim brojanjem glasova na samo 14 biračkih mjesta (od ukupno 150) Centralna izborna komisija BiH zvanično utvrdila da je gospodin Anel Kljako ukrao 1.580 glasova, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je odmah najavio poduzimanje političkih mjera protiv vinovnika ovog kriminala - izričiti su u SBB-u u današnjem saopćenju. 

Radončić nije isključio Kljaku iz SBB-a dok se nisu provjerile sve činjenice i dok se, paralelno, nije završilo glasanje za gradonačelnika Mostara, ne želeći da na taj način oslabi kapacitet Koalicije za Mostar, koju je SBB iskreno podržavao, tvrdi se u stranačkom saopćenju. 

- SBB je godinama bio meta mnogobrojonih izbornih manipulacija i stav Stranke je da njeni članovi ne smiju ni po koju cijenu učestvovati u izbornim prevarama. Osim rukovodstva, pravo na svaku vrstu kritike Kljake, imaju i zajednički kandidati, pa i članovi SBB-a, koji su bili na zajedničkoj listi jer su i oni pokradeni u cijelom postupku vrlo organizirane mahinacije. Nakon isključenja Anela Kljake i samozvanog gradskog odbora iz članstva, SBB s razlogom poziva na adekvatnu reakciju nadležno tužilaštvo i krivično sankcioniranje izborne krađe koja je nedvojbeno dokumentirana u CIK-u, te tabele su objavljene već ranije u svim medijima - navodi se u saopćenju stranačke centrale SBB-a. 

Gradski odbor SBB-a Mostar, kojeg u stranačkoj centrali nazivaju "samozvanim", medijima je jutros dostavio 32 potpisa svojih članova koji ne žele ništa više imati sa Radončićem i SBB-om. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.