Utorak, 01.12.2020.
h

VSTV: Konkurs za glavnog tužioca bit će ponovljen, usvojene izmjene Poslovnika

Konkurs za imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva BiH bit će poništen, a novi konkurs će se raspisati nakon usvajanja izmijenjenog Poslovnika o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

To je danas i definitivno potvrđeno nakon što su članovi Vijeća na sjednici usvojili izmjene i dopune Poslovnika o radu VSTV-a.

Kako je rečeno na današnjoj sjednici VSTV-a, nakon usvajanja novog Poslovnika u radu bit će ponovo objavljeni konkursi za glavnog tužioca i zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH u skladu sa novim Poslovnikom o radu čiji je finalni tekst kreiran uz sugestije iz Brisela, po preporukama EU.

Novi Poslovnik o radu VSTV-a predviđa, između ostalog, da se na razgovore za posao neće pozivati oni kandidati koji nisu proveli tri godine na funkciji za koju apliciraju, ali ni oni koji imaju jednog ili više srodnika u instituciji za koju apliciraju.

Kriterij srodstva odnosi se na nosioce pravosudnih funkcija - dakle, oni kandidati koji u srodstvu imaju tužioca ili sudiju zaposlene u instituciji za koju apliciraju, neće moći dobiti posao u toj instituciji.

Jedan od prijedloga izmjena Poslovnika bio je i da se pod isti kriterij svedu i bivši bračni drugovi ili bivši partneri u vanbračnoj zajednici, no članovi VSTV-a glasali su da se ta rečenica briše iz teksta.

Sjednica VSTV-a bit će nastavljena diskusijom o Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh