VSTVBiH: Odluka u disciplinskom postupku protiv Salihovića još nije donesena

Objavljeno: 17.07.17 u 16:24

Odluka Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) u disciplinskom predmetu protiv suspendovanog glavnog tužioca Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića još nije donesena, saznaje Fena u Vijeću.

Goran Salihović  FOTO: ARHIV/FENA
Goran Salihović FOTO: ARHIV/FENA

U VSTV-u, međutim, nisu mogli precizirati kada će ta odluka biti donesena, mada bi to, sudeći prema ranijim najavama, trebalo uslijediti ovih dana. 

Naime, prvostepeni disciplinski postupak protiv Salihovića okončan je 16. juna, kada je rečeno da će odluka u ovom predmetu biti donesena u roku do mjesec dana.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Salihovića tereti da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku te da je osobama koje nisu zakonom ovlaštene omogućio vršenje dužnosti tužitelja, kao i da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, te da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.