open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Beogradu
Vučić: Dobio sam više pitanja od Dodika, na svaku prijetnju ratom moramo odgovoriti mirno
Okončan je sastanak predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijerke te zemlje Ane Brnabić sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i rukovodstvom entiteta RS.
26.08.2020. u 11:38
get url
text

Na sastanku se, kako je to ranije najavljeno, razgovarali o dokumentu koji je Vučiću dostavljen iz entiteta RS, a u kojem se govori o navodnom „teškom položaju entiteta RS unutar BiH“.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka kazao da su imali najsveobuhvatniji sastanak, na kojem je razgovarano o svim aspektima saradnje Srbije i entitet RS.

- Analaizirali smo, što se ekonomske saradnje tiče, sve naše projekte i mi ćemo prije kraja godine i početkom sljedeće uputiti dodatnu finansijsku podršku RS-u. O iznosu novca ćemo obavijestiti javnost. Smatramo to svojom moralnom obavezom i veoma važnim jer želimo da ljudi u RS-u sačuvaju svoja ognjišta i sačuvaju ono što su im djedovi, pradjedovi i očevi ostavili – izjavio je Vučić.

Kazao je predsjednik Srbije da entitet RS želi upravljati aerodromom u Trebinju, gdje bi, tvrdi, prvi avion trebao sletjeti do kraja marta 2021. godine.

- To nisu mala ulaganja sa naše strane, ali vjerujem da će projekat biti isplativ i od velikog interesa i za Srbiju i za naš narod u Hercegovini, dijelu Crne Gore i čitavoj sarajevsko-romanijskoj oblasti – kazao je Vučić.

Razgovarano je i o formiranju zajedničke industrijske zone na pograničnom području između Srbije i BiH.

- Govorili smo o podršci mladima za zapošljavanje u poljoprivrednoj proizvodnji, gdje bi išlisa grantovima do 12.500 eura. Razgovarali smo o programu podrške malim preduzećima. Ovdje se radi o 45 posto grant sredstava, koje bi zajednički sa RS-om osigurali. Pet posto bi bilo učešće, a 50 posto bi osigurali krednitnim sredstvima – izjavio je predsjednik Srbije.

Vučić je kazao da su dogovorena određena pitanja koja se odnose na ujednačavanje školskih programa, uzajamne školske ekskurzije, te izradu zajedničkih udžbenika iz određenih predmeta.

- Podsticat ćemo osnovne i srednje škole, posebno one sa istim imenima, da se bratime – izjavio je Vučić.

Donijet će se, kako je kazao, zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma, te će se donijeti zajednička deklaracija u istom tekstu, za što će biti formirana zajednička radna grupa zadužena za izradu tog teksta.

- Vi znate da je Republika Srbija, uz podršku RS-a, već investirala u mnogo stvari koje se tiču našeg zajendičkog sjećanja, žrtava koje je imao naš narod tokom historije i zajednički obilježavamo sve naše tragedije. Uskoro ćete imati priliku vidjeti premijeru prvog srpskog filma o Jasenovcu. Mi smo se danas dogovorili da uputimo poziv velikom reditelju Emiru Kusturicu za jedan drugi film i za jednu drugu temu – kazao je Vučić.

Očekuje, dodaje, da to bude jedno remek djelo, a Srbije će snositi veći dio finansijskih obaveza za realizaciju tog projekta.

- Kao što vidite, radili smo mnogo stvari, analizirali smo projekte za koje je Srbija uplatila novac. Sretni smo kako se ti projekti odvijaju i vjerujemo da mogu da doprinesu boljem životu naših građana – izjavio je Vučić.

Predsjednik Srbije je potvrdio da je razgovarao i o dokumentu iz entiteta RS, te da je održao sastanak sa Dodikom u četiri oka.

- Dobio sam više pitanja od Dodika vezanih za status RS-a. Mislim da ne moram nikome da govorimo koliko nam je stalo do RS-a. Ja sam Dodiku rekao da je stav Srbije apsolutno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Odgovorio sam mu na svako pitanje i rekao da je očuvanje mira od suštinskog značaja. Na prijetnje ratom koje slušamo svakog dana mi moramo da odgovaramo mirno, strpljivo i da ni na koji način u toj igri ne smijemo da učestvujemo i da mi moramo da poštujemo sporazume koje smo potpisali – kazao je Vučić.

Vučić je dodao da će se nastaviti sa konkretnim akcijama o kojima je danas govorio, te da će nastaviti najbližu saradnju jer Srbija, kako je kazao, dosta pomaže RS-u.

- Moja molba Dodiku i svima uRS-u je da uvijek i u svakom trenutku, a mi razumijemo da se bore za interese RS-a, da vode računa o interesima Srbije, da je naš interes očuvanje mira, ali i očuvanje RS-a – izjavio je Vučić.

Kazao je da su Dodik i Željka Cvijanović iznijeli informacije o kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da se prave analize i da će Srbija nastaviti blisko sarađivati.

- Danas smo donijeli odluku. Imat ćemo jedan zajednički praznik, Srbija i RS. Dogovorili smo se i koji datum da predložimo. To bi bio dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra, dan kada je probijen Solunski front. To bi bio dan koji bi bio zajednički obilježen i u Srbiji i u RS-u – poručio je Vučić.

Izjavio je Vučić da niko neće moći srušiti jedinstvo srpskog naroda, te da nikada neće doći u situaciju da jedni drugima zabrane ulazak na teritorij.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.