Vučić i Dodik su ocijenili da su mir i stabilnost od ključnog značaja za cijeli region, prenose srbijanski mediji.

Dodik je istakao da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći. Kao primjer za to, ukazao je na obilježavanje neustavnog dana RS-a i najbrutalnije uvrede koje su tim povodom uslijedile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara.

- Običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili su kao prijetnju miru, dok stvarno ugrožavanje mira od muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni spomenuli. Srpskom narodu gotovo je nemoguće da se izbori za pravdu i dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, prije svega Sjedinjenih Američkih Država - rekao je Dodik. 

Vučić je ocijenio da su sankcije SAD-a protiv Dodika i drugih zvaničnika Republike Srpske užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijelom regionu.

- Sankcije su uvijek donosile samo problem, a nikada rješenje - dodao je Vučić.

Vučić je zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i Republike Srpske. Istakao je i da je svaka odluka na rukovodstvu Republike Srpske, ali da i Dodika i sve političke predstavnike u RS-u moli da razmotre njegov prijedlog. 

- Jasno je da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost cijelog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i RS. Moja molba predsjedniku Dodiku i svim političkim faktorima u Republici Srpskoj nije zahtjev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gdje treba da sjede predstavnici Republike Srpske ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda - pojasnio je Vučić.

Vučić je ponudio da Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banjoj Luci da obrazloži svoj prijedlog.

Razgovarali su i o tome da Republika Srbija priprema značajnu finansijsku podršku Republici Srpskoj, te da će o tome njihovi kao i timovi Vlada Srbije i entitetske Vlade ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavijestiti javnost.

Također, oni su dogovorili i održavanje velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak vlada, za 27. januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju saradnje u svim oblastima između Republike Srbije i Republike Srpske.

Sastanak u vili Mir na Dedinju je trajao je više od dva sata i bio je zatvoren za javnost.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)