open-navfaktor-logo
search
Brdo-Brijuni
Vučić na samitu: Srbija se oduvijek zalaže za princip nemijenjanja granica
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka lidera Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo-Brijuni da postoji konsenzus da se cijeli region nalazi na evropskom putu.
17.05.2021. u 14:53
get url
text

- Što se Srbije tiče, mi smo prihvatili predložene zaključke. Ono što je najvažnije i oko čega postoji konsenzus je da se cio region nalazi na evropskom putu i to bi trebalo zajednički da radimo. Podržali smo namjere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu i za otvaranje datuma za pregovore i za viznu liberalizaciju - rekao je novinarima.

Vučić je naveo i da je bilo pitanja oko kojih nisu saglasni, a jedno od njih je pitanje promjena granica.

- Srbija se oduvijek zalaže za princip nemijenjanja granica priznatih od Ujedninjenih nacija - dodao je Vučić.

Prema njegovim riječima, ta inicijativa nije prihvaćena, ali je Srbija ostatkom teksta zadovoljna.

- Bio je pristojan, dobar sastanak uz mnogo replika, duplika, ali na to smo već navikli, prije svega između Beograda i Prištine, svih nas sa Sarajevom, unutar BiH, ali ništa novo i neuobičajeno - kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije je kazao i da je izražena želja da sljedeći susret bude održan u Beogradu, te da ostaje da se vidi da li će tako i biti.

Upitan da li se na marginama samita sastao sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, Vučić je kazao da su razgovarali kratko i pristojno i dodao da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom, te da niko ne treba da podilazi Hrvatskoj iz Srbije, ali ni iz Hrvatske niko da podilazi Srbiji.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.