open-navfaktor-logo
search
Beograd
Vučić nakon sastanka s Lavrovom: Ponosimo se svojom vojnom neutralnošću
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da se Rusija zalaže da problem Kosova rješava uz poštovanje Rezolucije 1244 i u okviru direktnog dijaloga Beograda i Prištine, te da rješenje treba da bude odobreno od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.
10.10.2021. u 20:38
get url
text
Detalj sa sastanka Lavrova i Vučića
Detalj sa sastanka Lavrova i Vučića

Lavrov, koji je u Beograd doputovao povodom samita Pokreta nesvrstanih, rekao je i da će Rusija prihvatiti bilo koje rješenje koje će odgovarati Srbiji i srpskom narodu, javlja Radio Slobodna Evropa.

- Zabirnuti smo provokacijama koje su organizovane krajem septembra na sjeveru Kosova. Srbija i predsjednik Vučić su pokazali sudržanost i tvrd stav i doprinijeli da kriza bude riješena - rekao je Lavrov i dodao da Rusija uvijek u razgovorima sa Briselom podsjeća na njihovu odgovornost za posredičku funkciju u dijalogu.

Lavrov je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o situaciji na Balkanu i naveo da je Srbija "najvažniji faktor mira i stabilnosti u regionu", i da "njeno mišljenje mora da bude uzeto u obzir u svim pitanjima".

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa ruskim šefom diplomatije da su ovo bili njihovi "najiskreniji i najotvoreniji razgovori do sada".

- Razmatrali smo cjelokupnu situaciju u regionu i sa svojim strahovima, koji se tiču pozicije naše zemlje i našeg naroda u regionu, upoznao sam ruskog ministra vanjskih poslova i dobio viđenje Ruske Federacije i važne savjete - rekao je Vučić.

On je ponovio da će Srbija ostati vojno neutralna.

- Ponosimo se svojom u vojnom neutralnošću i u skladu sa tim nastavit ćemo ne samo da čuvamo svoju zemlju da je štitimo, već i da razvijamo naše odbrambene kapacitete - poručio je predsjednik Srbije.

Ministra vanjskih poslova Rusije je na beogradskom aerodromu dočekao šef srbijanske diplomatije Nikola Selaković, kao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.