Vučić: Nećemo dopustiti odljev novca iz Agrokorovih firmi u Srbiji

Objavljeno: 19.04.17 u 16:06

Srbija neće dopustiti da domaće kompanije trpe štetu zbog Agrokora, poručio je u danas srbijanski premijer Aleksandar Vučić na sastanku na kojem regionalne zemlje razmatraju zajedničke mjere radi zaštite Agrokorovih firmi na svom teritoriju.

Vučić: Novac neće biti iznesen iz Srbije
Vučić: Novac neće biti iznesen iz Srbije

Ministri trgovine i privrede iz Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH analiziraju u Beogradu stanje nastalo krizom koncerna Agrokor i mjere kojima će zaštiti potrošače i radnike zaposlene u Agrokorovim podružnicama.

Vučić je na početku sastanaka rekao kako Srbija neće dopustiti odljev novca na štetu domaćih preduzeća, prenijeli su beogradski mediji.

 - Tamo gdje ima neisplaćenih 20, 30, 40 miliona eura, nećemo dopustiti da se preljeva na štetu domaćih kompanija - rekao je Vučić, ocijenivši da su u zaštiti domaćih preduzeća moguće određene privremene mjere pred Privrednim sudom.

- Što se tiče Merkatora S, mi imamo direktan finansijski ugovor sa slovenskim Merkatorom, a ne s Agrokorom. To nam daje neku vrstu nezavisnosti s Agrokorom, ali u krajnjoj liniji u istoj smo situaciji - rekao je premijer.

Na sastanku učestvuju slovenski ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek, ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić te zamjenik predjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, a domaćini su Vučić i srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

Nakon uvodnog dijela sastanak je nastavljen iza zatvorenih vrata, a vlada je nakon završetka najavila saopćenje.

U sastavu Agrokora posluje više od 60 preduzeća u regiji sa oko 60.000 radnika. Taj hrvatski koncern u Srbiji je vlasnik firmi Merkator S, Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga, sa oko 11.000 zaposlenih.