open-navfaktor-logo
search
"Veoma zadovoljan"
Vučić o sastanku s Erdoganom: Razgovarali smo o temama važnim za regiju, ne samo o tenzijama u BiH
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom danas u Istanbulu "razgovarao o važnim temama za cijeli region, a ne samo o tenzijama u Bosni i Hercegovini".
18.09.2021. u 14:56
get url
text
get url
text

Erdogan i Vučić sastali su se u istanbulskoj Vahdettin palati, a srbijanski predsjednik je po završetku posjete Turskoj kazao je za agenciju Tanjug da je Turska prijatelj Srbije i da je uvjeren da bi odnosi dvije zemlje mogli da budu još bolji.

- Možemo još truda da uložimo da te odnose napravimo još boljim i da gradimo dodatno povjerenje. To je za nas jedna od velikih i važnih stvari, uslov bez kojeg ne možemo da sačuvamo stabilnost u regionu - naglasio je Vučić.

Vučić je dalje otkrio da predsjednik Turske podržava dijalog Beograda i Prištine i da vjeruje da je važno da se dođe do kompromisnog rješenja.

Ističući kako su prijateljski odnosi s Turskom svojevrsni garant sigurnosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, Vučić je najavio da će Erdogan do kraja godine posjetiti Srbiju.

- Razgovarali smo i o ekonomiji i turskim investicijama u Srbiji. Razgovarali smo o regionalnim i bilateralnim temama. Turska je velika sila u regiji - kazao je Vučić.

Podsjetivši kako je postavljen cilj da se vanjskotrgovinska razmjena Srbije i Turske poveća sa 1,3 milijarde na dvije milijarde dolara, Vučić je kazao da je s Erdoganom razgovarao i o tome kako da se osigura da se granice dvije zemlje prelaze što laške i sa što manje dokumenata.

- Moji razgovori s Erdoganom su uvijek korisni. I danas sa sastanka izlazim veoma zadovoljan - zaključio je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.