Prilikom obilaska Beograda na vodi, Vučić je, upitan kako se Srbija postavlja između Azerbejdžana i Armenije, rekao da se naslušao gadosti da je Srbija kriva, pošto se tamo ubija srpskim oružjem. 

- Tamo nema oružja srpske proizvodnje. Ni topovi, ni tenkovi… ništa nije srpska proizvodnja. Mi želimo mir. To su nam dva bratska naroda. Želimo da sve to stane. Mir je važniji od svega - rekao je Vučić.

Azerbejdžanski mediji sinoć su objavili da su rakete armenske vojske zatečene na terenu nosile oznaku srpske firme EDePro.

Skandal sa Tovuzom

Sve je počelo još u julu ove godine, kada je zvanični Baku uputio protest Srbiji u kojem smatra da je isporuka oružja Armeniji od strane Srbije neprijateljski potez prema Azerbejdžanu, zato što je to oružje upotrebljeno protiv Azerbejdžana tokom sukoba u Tovuzu, javila je agencija Interfaks-Azerbejdžan.

Srpska javnost je ostala zatečena informacijom, s obzirom da nije bilo poznato da postoje aranžmane sa Jermenijom ove vrste. Naročito zbog toga što je prijateljstvo Srbije i Azerbejdžana  – premreženom i finansijskim dogovorima – bilo općepoznato.

VEZANI TEKST - Armenska vojska u ratu protiv Azerbejdžana koristi srbijanske rakete!

U periodu od 2013. do 2018. godine, Azerbejdžan i Srbija potpisali su deklaracije o strateškom partnerstvu i o planu o zajedničkim akcijama u okviru strateškog partnerstva. U tim dokumentima, Baku i Beograd priznaju teritorijalni integritet dve zemlje. Također, saradnja između strana potpisnica u domenu bezbjednosti i odbrane prepoznata je kao jedan od prioriteta.

Ministar priznaje "grešku"

Vlada Srbije se, međutim, nije oglašavala na otvoreni upit. Ipak, Nova.rs je od ministra trgovine Rasima Ljajića dobila priznanje da se izvor oružja u Jermeniju zaista dogodio.

- Oružje je u Armeniiju izvezla jedna privatna kompanija čije ime ne smijem da iznosim u javnost, vrijednost robe ne iznosi više od milion eura, a transportovana je iz Srbije u dvije ture, u maju i junu - rekao je tada Ljajić.

Ministar je takođe rekao i da "Srbija ima odlične odnose sa Azerbejdžanom, to je naš dobar prijatelj, partner par ekselans, kakvog bi svako mogao samo da poželi". 

- Njihovog glas u međunarodnim organizacijama za Srbiju je veoma važan. Sada moramo da razgovaramo sa predstavnicima Azerbejdžana i da ne dozvolimo, ako je to ikako moguće, da ova situacija naruši naše međunarodne odnose. Moje mišljenje je da ne smijemo da dozvolimo da se ovako nešto ponovi, treba da uradimo sve da se ovakve situacije izbjegnu u budućnosti.

Tešićeva dupla igra

Istovremeno, NIN je objavio da je u pitanju oružje Slobodana Tešića i njegove fime Vektura trans. Oružje je bilo proizvedeno u fabrikama Krušik, Prva petoletka i Zastava oružje.

Prema tom ugovoru, trebalo je da bude isporučeno 142.000 mina različitih kalibara i 10 raketa Grad od 122 milimetra iz fabrike Krušik, a ugovoreno je i prevezeno najmanje 100 minobacača za mine kalibra 120 milimetara iz Prve petoletke, kao i tri protivavionska topa kalibra 20 milimetara oznake M55A4 iz Zastava oružja. Oružje je otpremljeno sa niškog aerodroma Konstantin Veliki na aerodrom u blizini Jerevana, glavnog grada Jermenije, a još 16 letova sa oružjem iz srpskih fabrika je tokom 2019. godine sa niškog i beogradskog aerodroma Nikola Tesla otpremano do aerodroma kod Jerevana.

Interesantno je da je ovaj ugovor sa Armenijom sklopljen gotovo u isto vrijeme dok je Aleksandar Vučić dobijao počasti u Azerbejdžanu, kada je i potpisan Akcioni plan za strateško partnerstvo i niz biletarnih sporuzuma.

Sredinom augusta afera je dobila epilog: istvoremeno je u posjeti Azerbejdžanu bio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, dok je u toj zemlji bio hapšen Eldar Hasanov, dugogodišnji ambasador Azerbejdžana u Srbiji, u akciji azerbejdžanske obavještajne službe zbog korupcije i pronevjere državnog novca.