open-navfaktor-logo
search
Dan državnosti Srbije
Vučić odlikovao i "malog Trumpa": Čime je Richard Grenell zaslužio Orden srpske zastave
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dodijelio je danas 169 odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije, te poručio da to ordenje "svjedoči da Srbija ne zaboravlja prijatelje države, koji su učinili nešto za nju i njene građane".
15.02.2023. u 17:12
get url
text

- Prihvatajući ga, vi ste se svrstali u red pojedinaca i institucija bez kojih Srbija ne bi bila ono što jeste. Vi koji ste povodom Dana državnosti Srbije, Sretenja, zaslužili ovo blistavo odlikovanje, znajte da su u vas uprte oči naših građana, kao i njihovo neiscrpno povjerenje u vašu ljubav i lijepe namjere - rekao je Vučić.

A među odlikovanima se našao i Richard Grenell, bivši specijalni izaslanik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za Kosovo i pregovore Beograda i Prištine.

U septembru 2020. godine Grenell je organizirao sastanak lidera Kosova i Srbije u Bijeloj kući, koji nisu dali nikakav rezultat, osim što su bili dobro osmišljena PR diplomatska akcija iz koje su trebali politički profitirati Grenell za daljnji napredak u karijeri, a Trump zbog izbora održanih u novembru, ne bi li osvojio novi predsjednički mandat.  

Nakon što je Trump izgubio predsjedničke izbore 2020, nestao je i Grenell iz javnog i političkog života. Iznenada se prije godinu i po pojavio ponovo u Beogradu. Na Instagramu je objavljivao fotografije i videosnimke sa ludih provoda na beogradskim splavovima. 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli richardgrenell (@richardgrenell)

Američki mediji su se tada zapitali šta radi na Balkanu kada je izgubio pozicije u Bijeloj kući. U intervjuu za albanske medije kazao je tada da je došao promovirati strana ulaganja te poticati ekonomsku saradnju u regiji.

Grenell je nakon izgubljenih pozicija u Bijeloj kući, ono što je do tada radio upakovano u lijepi diplomatski celofan, sada krenuo raditi javno. Lobirati za Srbiju, a što se da vidjeti i iz nekih njegovih objava na društvenim mrežama. Prošle godine u augustu je poručio: 

- Ponovo, krajnje ljevičarski, radikalni i iskusni fašistički premijer Kosova Albin Kurti jednostrano preduzima korak da odbaci srpske registarske tablice i lične karte na Kosovu. Glupo. Bezobzirno i nepotrebno - bio je Grenellov komentar koji je napisao na društvenoj mreži Twitter.

Za tri godine lobiranja u SAD-u Privredna komora Srbije (PKS) platila je firmi Yorktown Solutions LLC 1,3 miliona dolara, a do kraja 2022. za njene usluge izdvojeno je još pola miliona dolara. 

Na spisku kontakata, koje je ta lobistička firma prijavila u vezi sa Srbijom, nalazi se i Richard Grenell i Matthew Palmer, u to vrijeme specijalni predstavnik za Zapadni Balkan, objavila je Nova.rs.

Vučić je tada izjavio da je "strašna laž da su naši lobisti Richard Grenell i Palmer, nikada ih platili nismo".

- Svakome ko voli ovu zemlju je jasno da takvim tvrdnjama uništavaju one koji nisu sto posto protiv nas, a na stranu što je to velika, strašna laž. Čim neko pomogne Srbiji, on je lobista i plaćenik - rekao je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.