- Prihvatajući ga, vi ste se svrstali u red pojedinaca i institucija bez kojih Srbija ne bi bila ono što jeste. Vi koji ste povodom Dana državnosti Srbije, Sretenja, zaslužili ovo blistavo odlikovanje, znajte da su u vas uprte oči naših građana, kao i njihovo neiscrpno povjerenje u vašu ljubav i lijepe namjere - rekao je Vučić.

A među odlikovanima se našao i Richard Grenell, bivši specijalni izaslanik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za Kosovo i pregovore Beograda i Prištine.

U septembru 2020. godine Grenell je organizirao sastanak lidera Kosova i Srbije u Bijeloj kući, koji nisu dali nikakav rezultat, osim što su bili dobro osmišljena PR diplomatska akcija iz koje su trebali politički profitirati Grenell za daljnji napredak u karijeri, a Trump zbog izbora održanih u novembru, ne bi li osvojio novi predsjednički mandat.  

Nakon što je Trump izgubio predsjedničke izbore 2020, nestao je i Grenell iz javnog i političkog života. Iznenada se prije godinu i po pojavio ponovo u Beogradu. Na Instagramu je objavljivao fotografije i videosnimke sa ludih provoda na beogradskim splavovima. 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli richardgrenell (@richardgrenell)

Američki mediji su se tada zapitali šta radi na Balkanu kada je izgubio pozicije u Bijeloj kući. U intervjuu za albanske medije kazao je tada da je došao promovirati strana ulaganja te poticati ekonomsku saradnju u regiji.

Grenell je nakon izgubljenih pozicija u Bijeloj kući, ono što je do tada radio upakovano u lijepi diplomatski celofan, sada krenuo raditi javno. Lobirati za Srbiju, a što se da vidjeti i iz nekih njegovih objava na društvenim mrežama. Prošle godine u augustu je poručio: 

- Ponovo, krajnje ljevičarski, radikalni i iskusni fašistički premijer Kosova Albin Kurti jednostrano preduzima korak da odbaci srpske registarske tablice i lične karte na Kosovu. Glupo. Bezobzirno i nepotrebno - bio je Grenellov komentar koji je napisao na društvenoj mreži Twitter.

Za tri godine lobiranja u SAD-u Privredna komora Srbije (PKS) platila je firmi Yorktown Solutions LLC 1,3 miliona dolara, a do kraja 2022. za njene usluge izdvojeno je još pola miliona dolara. 

Na spisku kontakata, koje je ta lobistička firma prijavila u vezi sa Srbijom, nalazi se i Richard Grenell i Matthew Palmer, u to vrijeme specijalni predstavnik za Zapadni Balkan, objavila je Nova.rs.

Vučić je tada izjavio da je "strašna laž da su naši lobisti Richard Grenell i Palmer, nikada ih platili nismo".

- Svakome ko voli ovu zemlju je jasno da takvim tvrdnjama uništavaju one koji nisu sto posto protiv nas, a na stranu što je to velika, strašna laž. Čim neko pomogne Srbiji, on je lobista i plaćenik - rekao je Vučić.