open-navfaktor-logo
search
Napokon obznanjeno
Vučić: Srbija protiv sankcija Rusiji, podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti i iznosi stav Srbije o invaziji Rusije na Ukrajinu. 
25.02.2022. u 18:32
get url
text

- Bili smo suočeni sa brojnim kontradiktornostima, koje ne možete javno da predstavljate. Bili smo izloženi pritiscima. Donijeli smo odluku u najboljem interesu Srbije. Poštovanje norme međunarodnog prava ali i interesa Srbije znači dodatno snaženje naše pozicije. Bilo je toliko laži, dezinformacija u medijima po pitanjima stavova Srbije. Zašto neko toliko želi da gleda u srpsko dvorište i žele da napakoste Srbiji - rekao je Vučić. 

Vučić je poročitao zaključak Vijeća za nacionalnu sigurnost, "kako ne bi bilo drugačijih tumačenja". Ovaj zaključak naći će se na sjednici Vlade u narednih 48 sati. 

- Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope, Rusija i Ukrajina su oduvijek prijateljske zemlje. Srbija je privržena načelu teritorijalnog integreteta i suverentita država. Promjene granica se mogu vršiti samo u skladu sa međunarodnim pravima. Srbija je uvijek vodila odgovornu i principijelnu vanjsku politiku, skupo je to platila - rekao je Vučić. 

Danas je održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, a nakon toga Vučić se uputio na sastanak sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

Srbija je bila jedina država na prostoru Zapadnog Balkana koja do večeras nije javno iznosila stav o invaziji Rusije na Ukrajinu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.