open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Vučić u Briselu: Nismo uspeli da postignemo nikakav dogovor
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanaka u Briselu sa predstavnicima Evropske unije (EU) i Kosova da nisu uspjeli da postignu apsolutno nikakav dogovor.
21.11.2022. u 16:58
get url
text
Aleksandar Vučić i Josep Borrell

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti sastali su se danas u Briselu s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Josepom Borellom. Održani su sastanci u okviru dijaloga Prištine i Beograda, na koje je pozvala EU zbog krize nastale zbog registarskih tablica na Kosovu.

- Srpska strana je bila potpuno konstruktivna i deset puta mijenjane tekstove smo prihvatali, ali albanska strana nije prihvatila ništa, ni jednog sekunda nije željela da prihvati ništa, uvijek bi dodavali nešto što je bilo jasno da nije moguće - rekao je Vučić za srbijanske medije.

Najavio je da će se večeras ili sutra obratiti građanima Srbije navodeći da slijede besane noći i mnogo teških dana.

- Poslušaćemo ono što će biti savjeti i zahtjevi visokog predstavnika. On je tražio da oni ne primenjuju kazne, da mi ne izdajemo nove tablice KM, što smo rekli da je sve uredu tako da ćemo mi to poštovati - kazao je Vučić i dodao da će se vidjeti šta će raditi druga strana.

Istakao je da misli da je jasno svima u Evropskoj uniji i svima u svijetu ko je bio konstruktivan, ko je želio dogovor, ko je želio očuvanje mira i stabilnosti, a ko ne.

Dodao je da su jedino insistirali o nečemu u budućnosti, a to je da moraju da se poštuju dogovori koji su potpisani dodajući da je to ono što je sve vrijeme kamen spoticanja.

Poručio je Srbima na Kosovu da će biti uz njih i da će njihova država uvijek biti uz njih.

Borrell se u Briselu prvo sastao s Kurtijem, pa s Vučićem, a nakon odvojenih susreta uslijedio je zajednički, trilateralni sastanak između EU, Srbije i Kosova. Osim Borrella, EU predstavlja i specijalni predstavnik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.