- Zašto srpsko nacionalno pitanje se ne bi konačno riješilo tako što bi došlo do ujedinjenja Srba u jednoj državi - pitao je Vulin.

Komentarišući "non-paper", nezvanični dokument upućen zvaničnicima Evropske unije, koji navodno predlaže raspad Bosne i Hercegovine i ujedinjenje entiteta Republika Srpska sa Srbijom, on je kazao da ga ne bi iznenadilo da takav prijedlog zaista postoji. Kao i da bi on tada oslikao "apsolutno licimjerje" zvaničnog Brisela.

- Oni nas na Balkanu doživljavaju kao igračke. Oni koji vjeruju da nam EU želi nešto dobro, grdno se varaju… Na Balkanu se očigledno nacionalna pitanja rješavaju tako što se nacija ujedini. U jedinstvenu političku struktura. U jednu državu - rekao je Vulin gostujući na TV Pink.

Ministar je dodao i da je njegovo mišljenje da "Srbi treba da imaju jedinstvenu državu".

Komentarišući kritike plana o raspadu BiH i ujedinjenja RS-a i Srbije, Vulin je rekao da su u pitanju stavovi "slučajnih Srba".

- Oni se unaprijed određuju protiv ideja koje su dobre za Srbiju - dodao je.

- Kad se srpsko tkivo cijepa to je ispravno. Sada kada postoji ideja da bi Srbi trebali da se ujedine to se mora spriječiti - smatra Vulin.

VEZANI TEKST - Vučić i dalje tvrdi da ne zna za "non-paper", ali ga ljute negodovanja kad "Srbi treba nešto da dobiju"

On je rekao i da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Kao i Dejtonski sporazum. Ali da i tamošnji političari govore da je to nefunkcionalna država.

- Dobro je pitanje da li oni žele da žive zajedno. Ili su to nametnuli moćni stranci… Ne pada mi na pamet da se miješam. Ali mora da ostane u okviru mandata Dejtonskog sporazuma. Nju čine dva entiteta i tri naroda - ocijenio je Vulin.

Vulin, inače poznat kao jastreb predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, baš kao i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, uvijek glasno izgovori sve ono što šef misli, ali zbog dodvoravanja međunarodnoj zajednici, balansirajući između Rusije i Amerike, mudro šuti i svoje izjave o osjetljivim pitanjima pakuje u celofan. 

Tako je sada Vulin objasnio javnosti šta je značila Vučićeva poruka od prije tri dana. Podsjećamo, predsjednik Srbije tada je rekao: 

- Ja nisam vidio te mape, nisam gledao te mape. Jedino čime sam razočaran, a o tome ću večeras da govorim na B92, razočaran sam potpunom intelektualnom demobilisanošću naše intelektulne javnosti i elite, i pseudoelite, ofrlje ocjenama nečega što niko nije vidio niti se udubio na bilo koji način već apriori si za ili protiv nečega. Tako da, ja nisam i ne spadam u te koji će da skače nekome po glavi, a da nešto nisam ni vidio. Divim se ljudima koji su u stanju da nešto kritikuju, drvlje i kamenje bacaju, a da nisu ni vidjeli. To je sve što mogu da vam kažem - rekao je Vučić, međutim uvijek ima ono "ali".

- Ali, postoji kod nas jedna armija ljudi koja je zadužena za to da kada god bi neko pomislio da Srbi treba nešto da dobiju, bilo gdje i bilo kad, istog sekunda kao da pancirom tuku po svemu i rasturite sve. To vam je tako. Postoje ti apologetski pristupi svim antisrpskim idejama - rekao je Vučić.

Još u septembru 2019. godine, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik govorio je o srpskom nacionalnom pitanju.

Upitan šta misli o ideji da se svi problemi na Zapadnom Balkanu rješavaju u paketu, Dodik je kazao da su pitanja Republike Srpske i Kosova povezana, jer su "suštinska pitanja srpskog naroda“.

- Primarno državno pitanje Srbije jeste Kosovo, ali primarno nacionalno pitanje je Republika Srpska u kojoj živi milion Srba- naveo je Dodik.