open-navfaktor-logo
search
Izetbegović kriva adresa
Vulin treba pitati šefa ko ga je pokušao "ubiti u Srebrenici" i šta je radio na Jevrejskom groblju '92?
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Srbiju može da pozove koga misli da treba. Ako je više puta ugostio i Izetbegovića i Komšića i Džaferovića, može da ugosti i Čovića. Ne miješam se u unutrašnje odnose u BiH, ali ne mogu da ne primijetim da je Izetbegović ljut što nije pozvan on, Džaferovića i Komšića nije spominjao.
13.10.2020. u 20:10
get url
text

- Predsjednik Vučić kao nesporni politički lider svih Srba vodi dosljednu politiku mira prema našim susjedima, iako veoma često nema iskrene sagovornike u drugim državnicima - izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin reagujući na Izetbegovićevu izjavu da nije uredu što Vučić u Beograd, pored Dodika i Čovića, nije pozvao političkog predstavnika Bošnjaka u BiH.

VEZANI TEKST - Trojka u Beogradu: Čemu nazdravljaju Vučić, Dodik i Čović? 

- U Srbiji gost je svetinja i nikada  se nije desilo da dok gosta linčuje rulja, domaćin se skloni i pojavi tek kada je gost čudom i hrabrošću preživio linč ološa. Prije nego što predsjednik SDA i pomisli da može da odredi predsjedniku Srbije koga i kada smije da zove, neka najprije odgovori gdje je on nestao kada je rulja pokušala da ubije premijera Srbije dok je na Izetbegovićev obraz bio u Srebrenici. A do tada, neka Izetbegović pozdravi Vučićeve napore da region živi u miru, kada već ne pomaže, neka ne odmaže - poručio je Vučićev jastreb i marioneta.

No, kad već pita o Potočarima i gdje je tada bio Izetbegović, što da ne upitati Vulina javno zna li on šta je njegov šef i idol Aleksandar Vučić radio na Jevrejskom groblju, dok su Sarajevo i Sarajlije preživljavale opsadu i najveću golgotu, a država BiH brutalnu agresiju?

Ako nije pročitao, onda Vulina valja podsjetiti na Vučićev intervju za beogradsku "Dugu" iz 1994. godine. Tada je rekao:

- Kada je počeo rat u Bosni, ja sam otišao u srpsko Sarajevo i prijavio se kao dobrovoljac. Nisam bio član stranke, jednostavno sam otišao. Znao sam neke prijatelje i zato sam otišao da branim srpstvo. Bio sam neko vrijeme na Jevrejskom groblju, a onda razgovarao sa Guzinom i Dutinom, i prešao sam na TV Pale, da pripremam izvještaje za Unprofor. Obišao sam cijelu istočnu Bosnu sa kamermanom Prve linije - kazao je između ostalog Vučić.

A ako već govorimo o naporima da region živi u miru, za što se, kako kaže ministar odbrane, zalaže njegov "predsednik Vučić" i ako traži odgovore o incidentu u Potočarima 2015. godine, red bi bio da prvo razriješimo dileme iz 90-ih godina, da Srbija prizna genocid u Srebrenici, da prizna agresiju na BiH, da prestane hapsiti borce Armije RBiH i trpati ih u kazamate, da priznaju gdje još ima ukopanih bošnjačkih žrtava u Srbiji jer samo na istini o prošlosti može se graditi iskren dobrosusjedski odnos.

Nije zgoreg Vulina podsjetiti da je upravo te 2015. godine u Potočarima nelegalno boravilo 18 policijaca iz Srbije, a da je sve to u javnosti razotkrio policajac Mladen Trbović i njegov kolega Milan Dumanović. Oni su u oktobru 2016. izjavili da su bili među 18 policajaca poslanih u Srebrenicu kako bi tajno snimili komemoraciju.

- Imali smo legitimacije, na njima je pisalo Srebrenica 2015. To su legitimacije koje su imali pripadnici osiguranja samog skupa, a kamere smo držali u ruci, nismo skrivali. Nama je zamjenik načelnika Tomica Radovanović u nekom trenutku donio te legitimacije. Od koga ih je uzeo i ko je njemu to dao, ja to stvarno ne znam – kazao je Milan Durmanović.

Možda bi Vulin njih, umjesto Izetbegovića mogao pitati o "napadu na Vučića". A uostalom, zbog čega se jedan ministar odbrane, čije nadležnosti su jasno precizirane zakonom, svakodnevno upliće u dnevno-politička zbivanja, sa posebnim akcentom na miješanje u unutrašnje stvari BiH i napadima na bošnjačke političare.

Tako se Vulin 9. augusta obrušio također na Bakira Izetbegovića, poručujući da je on "žalostan primjer nepoštovanja dejtonskog uređenja BiH, ali i predvodnik političara koji smatraju da Republiku Srpsku treba uništiti!"

- Izetbegović ne poštuje Ustav svoje zemlje i tako daje primjer i svima ostalima. Sve dok SDA bude doživljavao Republiku Srpsku kao neprijatelja, BiH neće biti ni uspješna ni funkcionalna država – saopćeno je iz Ministarstva odbrane Srbije!?

Prije tri godine izjavio je da je "bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u Beogradu pokazao da je čovjek opasnih namjera i da planski radi na urušavanju BiH". Vulin je istakao da ne može da se nađe Izetbegovićev potez koji vodi ka miru i razumijevanju.

- Izetbegović je pokazao, ne samo ljudsko nepoštovanje i nepristojnost, nego je još jednom potvrdio da je čovjek opasnih namjera iz čije politike može samo da se izrodi sukob - rekao je Vulin, ponovo se prisjećajući "pokušaja ubistva Vučića u Srebrenici".

Godinu ranije, u julu 2016, sa pozicije ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije Aleksandar Vulin je izjavio da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, uspoređujući Banju Luku i Novi Pazar, napravio diplomatski skandal, ali i pokazao svoje prave političke i ljudske namjere.

Dodik, Vučić i Čović u Beogradu "nešto slave zaljevajući šampanjcem" 

Vulin je u izjavi Tanjugu kazao kako vjeruje da je vrijeme da i predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić zauzme daleko čvršći stav kada je u pitanju odnos prema Izetbegoviću i prema svima koji smatraju da srbijansku pažnju i brigu za mir i stabilnost u regiji mogu tumačiti kao slabost i nešto što treba upotrijebiti protiv Srbije.

- Banja Luka je glavni grad međunarodno priznatog entiteta nastalog kao posljedica Dejtonskog sporazuma, dok je Novi Pazar samo jedan od gradova u Srbiji koji nema ni međunarodno priznanje, niti predstavlja entitet, niti se na bilo koji drugi način može izdvojiti od bilo kojeg drugog grada u Srbiji - naveo je Vulin, potencirajući po ko zna koji put da je "Vučić čovjek mira", a da je Izetbegović njegova suprotnost.

Iste godine, 2016. Vulin ponovo proziva predsjednika SDA i poručuje:  

- Umjesto što kritikuje premijera Aleksandra Vučića, trebalo bi od njega da nauči kako se poštuje svoj narod i žrtve svakog drugog naroda, te kako se grade dobrosusjedski odnosi.

Vulin je rekao i da Izetbegović ne može da govori u ime Bosne i Hercegovine, jer na to, ni po Dejtonskom sporazumu, nema pravo!?

On je naveo da bi Izetbegović, ako želi da zaštiti svoj narod, trebalo da nauči nešto od Vučića, da vidi kako Vučić dostojanstveno brani svoj narod, a pritom ne vrijeđa nikoga.

- Trebalo bi da vidi kako Vučić može da ode u Srebenicu i da se pokloni žrtvama drugog naroda, a da ni na koji način ne ugrozi svoj i ne zaboravi žrtve svog naroda - rekao je Vulin.

Izbetbegović je, na što je Vulin reagirao, rekao da bi Vučić mogao da "utječe da se u jednom pozitivom smislu učine odnosi između Bošnjaka i Srba".

- Bilo bi dobro da svi iščitamo presudu Radovanu Karadžiću, da se suoče i u BiH i u Srbiji sa onim šta je bilo - rekao je Izetbegović.

Posljednji Vulinovi napadi uslijedili su nakon što su se sinoć u Beogradu sa Vučićem družili i ćaskali član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Svoju reakciju objavio je na zvaničnoj web stranici Ministarstva odbrane Srbije, što baš i nije zabilježeno u političkoj praksi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.