Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je Srbija definisala nacionalne interese i da će u narednom periodu prioritet biti očuvanje mira u regionu i vojne neutralnosti zemlje, kao i saradnja sa Istokom i Zapadom.

Obrazlažući u Skupštini Srbije strategiju odbrane, Vulin je rekao da su odbrambeni interesi Srbije: zaštita suverenosti i teritorijalne cjelovitosti, zaštita sigurnosti Srbije i njenih građana, očuvanje mira i sigurnosti u regionu, unapređenje nacionalne sigurnosti kroz proces eurointegracija, vojna neutralnost i saradnja sa drugim državama u oblasti sigurnosti.

Vulin je posebno istakao da se prvi put u strategiji odbrane spominje "očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom i unapređenje položaja Srba u regionu i svijetu".

Kada je riječ o ostalim prijedlozima, Vulin je rekao da se prijedlogom Nacionalne strategije sigurnosti uvodi "koncept totalne odbrane" jer, kako je rekao, "svako ima pravo i obavezu, da onako kako može da učestvuje u odbrani zemlje ako to bude potrebno".