General major je kazao da inače ne komentariše politička pitanja ali da osjeća dužnost da se oglasi.

Kao vojnik i komandant snaga EUFOR-a nemam namjeru da učestvujem u političkim pitanjima, međutim jako sam razočaran određenim izjavama datim u javnosti u vezi EUFOR-a. Stoga osjećam da je važno iskoristiti ovu priliku i ponoviti da EUFOR ostaje 100 posto posvećen BiH i evropskoj budućnosti koja će neizbježno voditi ka prosperitetnijoj budućnosti svih građana BiH. EUFORj e nepristrasna, sposobna vojna snaga koju čine vojnici iz 19 država koji rade zajedno sa našim partnerima u BiH. EUFOR će nastaviti da izvršava svoje zadatke nepristrasno i da se prema svim građanima BiH odnosi s postovanjem i na jednak način - kazao je Wessely.

VEZANI TEKST - Dodik se pokajao zbog podrške misiji Althea i poručio: Njemačke trupe nisu dobrodošle 

- Kao sto je većini gradana BiH poznato, zbog pogoršanja sigurnosne situacije u svijetu odlučio sam da pozovem dio rezervnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan BiH kao pojačanje snagama EUFOR-a u zemlji. To smo uradili kako bi snage EUFOR-a u zemlji mogle pružiti brzu i efikasniju podršku svim našim partnerima u BiH u održavanju sigurnog i stabitnog okruženja. To osoblje je sa sobom donijelo potrebnu vojnu opremu kako bi mogli efikasno izvršavati dodijeljene zadatke, a građani BiH imali više pouzdanja u pogledu sigurnosne situacije u zemlji - dodao je.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas da neće dati svoju saglasnost za misiju EUFOR Althea iduće godine.

- Ako me budu pitali za sljedeću godinu, neću dati. Paradiraju ovdje svakodnevno i pokušavaju da unesu nemir ili uvedu neku disciplinu - rekao je Dodik i podsjetio da je komandant misije Althea ranije rekao da u BiH nema ugrožavanja sigurnosti.

Dodik je poručio da će pozvati neke države u Vijeću sigurnosti da ne glasaju da se produži ova misija u BiH.