Za koga će glasati Albanci: Raspisani predsjednički izbori bez ijednog kandidata

Objavljeno: 18.04.17 u 12:46

Parlament Albanije sutra će održati prvi krug indirektnih predsjedničkih izbora, a još nije poznato nijedno ime kandidata za novog šefa države.

Izbori u Albaniji zakazani za sutra  FOTO: ILUSTRACIJA
Izbori u Albaniji zakazani za sutra FOTO: ILUSTRACIJA

Predsjednik albanskog Parlamenta Ilir Meta je na prošlosedmičnoj sjednici te zakonodavne institucije zakazao za sutra prvi krug predsjedničkih izbora, ali ni vladajuća opcija, niti opozicija još nisu predložili kandidate.

Kandidata za predsjednika Parlamentu predlaže grupa od najmanje 20 zastupnika. Glasanje u svakom krugu je tajno i bez rasprave.

Ustav Albanije predviđa pet izbornih krugova da bi se odredio šef države. U prva tri kruga, kandidat treba da dobije tri petine glasova od 140 zastupnika, što znači 84 glasa. Ako niko nije izabran, u posljednja dva kruga dovoljna je prosta većina, odnosno 71 glas.

Aktuelnom predsjedniku Bujaru Nishaniju petogodišnji mandat ističe 24. jula. Procedure za izbor novog predsjednika Albanije započele su ranije nego prethodnih izbora, budući da se parlament Albanije u maju raspušta zbog parlamentarnih izbora koji se održavaju 18. juna.

Albanska opozicija od 18. februara bojkotuje parlament i parlamentarne sjednice sa zahtjevom da se formira tehnička vlada.