Petak, 04.12.2020.
h

"Zaboravni" SBB-ov ministar pušta Hrvatskoj da gradi Pelješki most mimo volje BiH

Pitanje Pelješkog mosta, kazao je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko (SBB), jedno je od najčešće postavljenih pitanja od kada je preuzeo tu funkciju. Koliko ga je ozbiljno shvatio i koliko mu je vremena posvetio, dovoljno govori izjava u kojoj tvrdi da su "sve aktivnosti vezane za Pelješki most prestale 2006. godine".

Adekvatnija verzija citirane izjave bila bi da su sve aktivnosti Ministarstva komunikacija i prometa BiH u vezi sa Pelješkim mostom prestale deset godina kasnije, odnosno 11. maja 2016. godine, kada je Jusku SBB smjestio u ministarsku fotelju. U naredne dvije godine Ministarstvo kojim rukovodi zaista ništa nije uradilo po pitanju izgradnje mosta koji bi ograničio pristup BiH otvorenom moru.

Nešto manje od godinu dana prije nego što je Jusko sjeo u ministarsku fotelju, 20. jula 2015. godine, njegov prethodnik Slavko Matanović je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske uputio zvanični Zahtjev za imenovanje članova Zajedničkog tima za primjenu Konvencije UN-a o pravu mora i razgraničenja na moru. Međutim, hrvatska strana nikada nije odgovorila na ovaj zahtjev BiH.

VEZANI TEKST - Sve laži i istine o Pelješkom mostu: Dokumenti dokazuju - pravo BiH je ugroženo, nismo dali saglasnost!

"Zaboravnog" ministra Jusku je na tu činjenicu podsjetio zastupnik Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Bećirović.

- Aktivnosti su prestale kada je kadar SBB-a postavljen na mjesto ministra! Ovo je samo jedan od akata koje je Slavko Matanović uputio, a tiču se izgradnje mosta. Još jednom, aktivnosti su prestale imenovanjem člana SBB-a za ministra komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH – napisao je Bećirović.

Jedno od pitanja koja se nameću jeste zašto su aktivnosti na zaštiti prava i interesa BiH, nauštrb interesa susjedne Hrvatske, zaustavljene baš u trenutku kada je SBB imenovao svog ministra. Da se slučajno ne bi suočio sa takvim uputim, ministar Jusko već nekoliko mjeseci uspješno izbjegava sjednice Zastupničkog doma.

Sjednicu Vijeća ministara BiH, na kojoj se trebalo govoriti o Pelješkom mostu, Jusko je u augustu prošle godine propustio zbog planinarenja.Ministar Jusko na planinarenju umjesto na sjednici Vijeća ministara BiH o Pelješkom mostu

Nešto ranije je, u julu 2017. godine, Jusko Vijeću ministara BiH dostavio zaključak kojim se "prihvataju usaglašeni stavovi stručnih grupa BiH i Hrvatske sa sastanka od 7. decembra 2007. godine", a koji se odnose na tehničke specifikacije Pelješkog mosta. Usvajanjem ovog zaključka bi se dao legitimitet zahtjevima Republike Hrvatske, što Vijeće ministara BiH nije dozvolilo.

VEZANI TEKST - Ko radi u interesu Hrvatske: Ministarstvo pokušalo "podvaliti" zaključak o Pelješkom mostu

Bez obzira što nije pokazao preveliko interesovanje za resor koji njegovo Ministarstvo pokriva, pa ni za Koridor "ve ce", kako ga je nazvao, zaista iznenađuje i zabrinjava izjava jednog državnog ministra koji zanemaruje usaglašeni stav Predsjedništva BiH u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta te sve aktivnosti bh. institucija na zaustavljanju izgradnje do rješavanja pitanja morskog razgraničenja BiH i Hrvatske, a sve nakon 2006. godine, u periodu u kojem su, tvrdi Jusko, "prestale sve aktivnosti vezane za Pelješki most".

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh