VEZANI TEKST - Izabrano rukovodstvo Doma naroda, nije prihvaćen prijedlog Kluba Bošnjaka već pojedinca iz NiP-a

- Time je suspendovana politička volja, ne SDA kao pobjedničke stranke, nego volja većinskog naroda oličena kroz Klub Bošnjaka! Protiv izbora kolegice Aide Obuće, a za prijedlog NIP-ovog delegata, glasali su delegati "Osmorke", HDZ-a i SNSD-a. Svako loše, za nešto dobro, pa je tako, svjesno ili ne, HDZ ovakvim glasanjem odustao od principa legitimnog predstavljanja kroz klubove naroda, što me, iskren da vam budem, zapravo i raduje - naveo je Zahiragić.

Svaki štap ima dvije strane, ističe on te poručuje da se toga sjete nekada u budućnosti.

- Također, "Osmorka" je potvrdila opredjeljenje da poštuje volju Kluba Hrvata, čak i Kluba Srba u Federaciji, ali da potpuno ignorišu volju Kluba Bošnjaka. Bošnjaci će im, siguran sam, to zapamtiti - istakao je te dodao:

- Ono što je svakako pozitivno jeste to što smo predali na protokol Doma naroda prijedlog sa 13 potpisa bošnjačkih delegata za predsjednika / potpredsjednika Federacije. Dakle, jedini kandidat za rukovodstvo Federacije iz reda bošnjaka je SDA-ov Refik Lendo.

To znači, pojašnjava Zahiragić, da se Vlada FBiH, "uprkos nikada većim pritiscima iz dijela međunarodne zajednice - koji su izašli iz okvira demokratske i diplomatske kulture", ipak neće moći izabrati bez političke volje SDA.