open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zaimović: Sjednice Zastupničkog doma neće biti, Kolegij će sutra utvrditi smjernice rada
Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Faktor da sutra, 31. marta, neće biti održana sjednica ovog organa, iako na tome insistira Klub zastupnika HDZ-a BiH.
30.03.2020. u 10:39
get url
text

- Sjednica će biti odgođena iz dva razloga. Prvo, Krizni štab Kantona Sarajevo zabranio je okupljanje više od 20 osoba zbog pandemije koronavirusa. Zatim, dobili smo preporuke četiri ljekara, zastupnika u Parlamentu FBiH, koji dolaze iz različitih političkih opcija da bi bilo više nego rizično organizovati takav  skup - kazao je Zaimović.

Prema njegovim riječima, Kolegij Zastupničkog doma BiH sutra će imati sastanak.

- Sazvat ću sjednicu za 12 sati na kojoj će biti prisutno nas petnaestak, znači nećemo kršiti naredbu Kriznog štaba KS. Utvrdit ćemo smjernice rada u narednom periodu - istakao je Zaimović.

Klub zastupnika HDZ-a BiH Zastupničkog doma tražio je održavanje sjednice.

Na toj sjednici, kako navode, trebala bi se usvojiti odluka o izmjeni Poslovnika Zastupničkog doma koja će omogućiti rad Zastupničkog doma Parlamenta FBiH "uz korištenje suvremenih tehnologija, čime bi se zadržala primjena demokratskih standarda i vladavine prava u vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće u Federaciji BiH".

Klub zastupnika HDZ-a BiH navodi, između ostalog, kako bi se na taj način omogućilo obavljanje funkcija federalne vlasti te upozorava kako su "pojedini politički predstavnici u izvršnoj vlasti Federacije BiH već iskazali želju za propisivanjem krivičnih odredbi i odredbi o lišenju slobode putem uredbe sa zakonskom snagom te propisuju pojedine norme koje su već propisane Krivičnim zakonom Federacije BiH, narušavajući načela ustavnosti i zakonitosti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.