Srijeda, 22.03.2023.
h

Zamjenica pravobranioca BiH Zikreta Ibrahimović za Faktor: Sve o opstrukcijama knjiženja Velikog Žepa

Već sada postoje uvjeti da bilo koji zvaničnik u BiH pokrene krivičnu prijavu protiv direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a zbog neprovođenja zahtjeva za knjiženje lokacije Veliki Žep kod Han Pijeska u vlasništvo države, tačnije Ministarstva odbrane BiH, kazala je v.d. zamjenica pravobranioca BiH Zikreta Ibrahimović za Faktor. Ona, ujedno, uime Pravobranilaštva BiH zastupa Ministarstvo odbrane u postupku knjiženja lokacije Veliki Žep u državno vlasništvo.

Bitno je napomenuti da je do 30. oktobra ove godine na funkciji direktora Uprave bio Miloš Komljenović. Nakon što je podnio ostavku, na njegovo mjesto je pretposljednjeg dana oktobra Vlada RS-a imenovala Bosiljku Predragović.

Ibrahimović podsjeća da je Sud BiH u prvostepenom odlučivanju donio odluku kojom je naložio Upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a da izvrši knjiženje navedene lokacije u vlasništvo Ministarstva odbrane. Nakon žalbe, koju je podnijela Uprava, Apelaciono vijeće Suda BiH je potvrdilo prvostepenu presudu, a pravosnažnost ove odluke je stupila na snagu u julu 2016. godine. Međutim, Uprava ni do danas nije provela ovu odluku.

- Suprotno svim pravnim normama kojima je definisano da organ uprave, kao izvršni organ, ne može tumačiti sudske presude, nego ih samo provoditi, Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove nam je saopćila da ne postoje uvjeti da se provede odluka Suda BiH. Oni ne bi smjeli preispitivati da li postoje uvjeti ili ne, nego provesti ono što je Sud BiH naložio. Pri tome se oni u obrazloženju uporno pozivaju isključivo na zakone RS-a, gdje se BiH uopće ne spominje, pri tome potpuno ignorirajući Ustav BiH i zakone na državnom nivou, na osnovu kojih je Sud BiH donio i potvrdio odluku o obavezi knjiženja – pojasnila je Ibrahimović.

Zbog toga je, kako je navela, Pravobranilaštvo i pokrenulo upravni spor pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, kojim nastoji osporiti odluku Uprave kojom odbija knjiženje imovine.

Iako su nam naši izvori kazali da je Sud u Istočnom Sarajevu prošle sedmice donio odluku u ovom predmetu, ona još uvijek nije stigla u Pravobranilaštvo BiH. Međutim, ne bi bilo začuđujuće i da žalba Pravobranilaštva bude odbijena.

- Po istom je šnitu odbijen naš zahtjev za uknjižbu Stacionarnog komunikacijskog čvora "Kmur" Foča , zatim žalba na odbijanje uknjižbe u Mrkonić Gradu i konačno presuda Okružnog suda Trebinje za predmet uknjižbe kasarna "Leotar". Svi ovi predmeti odlučeni su protivno Odluci AP 548/17 Ustavnog suda BiH od 6. jula 2017. godine – pojasnila je Ibrahimović, dodajući da će, u slučaju da Sud u Istočnom Sarajevu presudi u korist Uprave, Pravobranilaštvo pokrenuti postupak pred Vrhovnim sudom RS-a.

Što se tiče presude Ustavnog suda BiH, koja je donesena na osnovu apelacije Vlade RS-a, zamjenica pravobranioca BiH pojašnjava da se u njoj nigdje direktno ne naređuje uknjižba, nego se potvrđuje da su prvostepena i drugostepena odluke Suda BiH donesene u skladu sa državnim Ustavom i zakonima.

Što se tiče eventualnog pokretanja krivične prijave protiv direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a, nedavno smo pokušali provjeriti kada će to biti učinjeno. Državni pravobranilac Mlađen Mandić nam je kazao da ne može pokrenuti krivičnu prijavu prije nego što to bude zahtijevalo Ministarstvo odbrane, kao strana u postupku. S druge strane, iz Ministarstva odbrane su saopćili da čekaju na izvještaj Pravobranilaštva o provedenom izvršnom postupku.

- Krivičnu prijavu mogu podnijeti i pravobranilac Mandić i ministrica Marina Pendeš, ali i bilo koji drugi zvaničnik na državnom nivou. Uvjeti za to su se stekli kada je na snagu stupila predsuda Suda BiH, a Uprava za geodetske i imovinsko-prave poslove je odbila da je provede, odnosno u julu prošle godine – istakla je Ibrahimović.

S obzirom da Ibrahimović zastupa državu, odnosno Ministarstvo odbrane u ovom konkretnom slučaju, sasvim je logično očekivati da ona podnese tu krivičnu prijavu.

- Ne želim se upuštati u to. Jednom sam pokušala i naišla sam na oštre osude ministra sigurnosti Dragana Mektića. Naime, na jednoj od prethodnih sjednica Vijeća ministara sam podnosila informaciju u vezi sa predmetom "Hadžić i Suljić protiv BiH". Radi se o slučaju na osnovu kojeg je trebala da bude otvorena ustanova za smještaj osuđenih osoba sa psihičkim problemima na Sokocu - kazala je zamjenica pravobranitelja, dodajući kako je Vlada RS-a odbijala da uspostavi ovu ustanovu, odnosono da je uvrsti u budžet, kako bi ona počela raditi i primati osuđenike.

- U okviru informacije koju sam podnijela navela sam da bi se u problem trebalo uključiti i Vijeće ministara. Također sam spomenula kako bi, ako napori Vijeća ministara ne budu dali rezultate, trebalo pokrenuti krivične prijave protiv odgovornih osoba, ne navodeći nijedno ime, niti konkretnu funkciju bilo koje osobe protiv koje bi se trebala pokrenuti prijava. Međutim, ministar Mektić je počeo vikati, komentirajući moj prijedlog u stilu: "Šta hoćete? Je li to opet hoćete da sudite Srbima?". Zbog tog slučaja ne želim da me bilo ko označava kao nacionalistu. Uostalom, nisam ja jedina koja je ovlaštena da pokrene krivičnu prijavu u ovom slučaju – ispričala je Ibrahimović.

Inače, Veliki Žep je kompleks bivše JNA kod Han Pijeska, koji se sastoji od podzemnog skloništa, koje je bilo namijenjeno za smještaj najvišeg državnog i vojnog rukovodstva tadašnje SFRJ u slučaju rata, te komunikacijskog čvorišta. Kada bude uknjižena, ova lokacija će biti prva na teritoriji RS-a koja je "prešla" u vlasništvo neke od državnih institucija. Ujedno njeno knjiženje trenutno predstavlja i najvažniji uvjet za aktiviranje MAP programa NATO-a, jer će to značiti da je proces knjiženja vojne imovine koju koriste Oružane snage BiH u vlasništvo države počeo i na prostoru entiteta RS.

 

 

 

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh